Начало / Статии / Статии - България

Най-красивите плажове в България

Автор

/

Всеки има своя лична класация на любимите си места по Българското Черноморие, но има плажове в България, които просто не могат да ви оставят безразлични. Някои са с разкършени във всякакви форми скали, други с цветен пясък или невероятни сини води - красотата има много форми. Ето някои от най-красивите плажове в България, на които да почивате това лято.

Крапец

Крапец е едно от най-северните места в България, на които можете да събирате тен, както и едно от най-запазените от желязо и бетон парчета крайбрежие у нас. Плажът на Крапец е дълъг 6 км и се простира чак до Дуранкулак, което означава, че има място за всички - има зона с чадъри и плажен бар, както и дълга дива част с палатки и кемпери, повечето от които закътани в горичката. Тук сезонът на топлата морска вода е кратък, но спокойствието, тишината и усещането за свобода са безценни.

*

Тюленово

Северното Черноморие е по-нащърбено от юга и пясъчните плажове са по-малко. Затова пък надвисналите над морето тук скали и загадъчните им силуети по изгрев, казват, били любов за цял живот. От деня, в който за първи път видите бялата пяна при разбиващите се в скалите вълни, Тюленово ще се закотви в сърцето ви и все ще се чудите как да подредите маршрутите за летните почивки така, че да минавате някъде наблизо. Между Тюленово и Шабла се е оформил и нещо като скален басейн - плитък залив, известен като Малкото море.

*

Болата, Каварна

Болата е един от плажовете, които непременно трябва да посетите, докато сте в района на Каварна. Заливът със забъркана в различни нюанси синя вода, червеникави скали и зелени влажни зони е като излязъл от палитра на художник, а най-добрият начин да видите цялата тази красота е като се качите на скалите над плажа. Когато слезете при самия плаж, ще получите ситен пясък и вода, идеална за гмуркане.

*

Иракли

Иракли има легендарен статус, но както и много други места по Българското Черноморие, той вече съвсем не е това, което беше преди години. Въпреки разрастващата се облагородена зона край него, гората и пясъкът на Иракли все още привличат почитателите на дивото къмпингуване. Иракли е едно от местата по българското крайбрежие на Черно море, където често могат да се видят делфини, които скачат над водата близо до плажа.

*

Източния плаж, Поморие

Ако ви се ходи на черен плаж плюс бонус признание “Син флаг”, тръгнете към края на Източния плаж в Поморие. Цветът на пясъка се дължи на високото съдържание на желязо в него. Плажът е популярен и е най-пълният с хора в този списък, има заведения и чадъри.

Наблизо се намира Поморийското езеро, край чийто бряг е построен Музеят на солта. При музея има свободно достъпна зона с лечебна кал, с която много от посетителите на града си правят кални бани, а в града има много балнеохотели за специализирано лечение и процедури. Поморийското езеро пък е известно с богатия си птичи живот, за който можете да научите повече в посетителския център, разположен точно до Музея на солта. Оттам можете и да наемете колело и да обиколите езерото.

Виж актуални оферти за почивка в Поморие.

*

Устието на Велека, Синеморец

Ако търсите изолирано пясъчно убежище и наистина впечатляваща природа, плажът при устието на река Велека в Синеморец е точно такова място. Тук водите на реката и тези на Черно море се срещат и смесват различните си цветове - впечатляваща гледка, ако се качите на възвишението над устието. По реката се движат и лодки, които ще ви отведат навътре по течението на Велека, за да се запознаете с интересния й живот.

Вижте актуални оферти за лято в България! 

*

Вижте още:

Почивка в Созопол

Почивка в Слънчев бряг

Почивка в Несебър

>
12 юли 2022 г.

Тагове

плажове

забавления за деца

идеи за уикенда

летен туризъм

романтично

пикник

винен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти