Етрополе

За града

Оферти

Статии

Етрополе / Etropole

Град Етрополе се намира в Западна България (Софийска област). Той е административен град на Община Етрополе. Разположен е в красивата котловина на река Малък Искър. За тази местност е характерен умереноконтиненталният климат. Лятото е сравнително прохладно, но зимата е студена. На територията на Община Етрополе могат да се срещнат най-различни животни:  благороден елен, сърна, дива свиня, мечка, вълк, чакал, лисица, дива котка,яребица, глухар, жълтокоремна бумка, голяма водна жаба, гръцка костенурка и т.н. Най-срещани са иглолистни и естествени широколистни гори. Забележителноти в град Етрополе са: Етрополското читалище „Тодор Пеев“, Часовниковата кула, ОУ "Христо Ботев" и СОУ "Христо Ясенов". Градът се намира на около 87 километра от София, на 25 километра от Ботевград, на 28 километра от Ябланица, на 43 километра от Тетевен и на 25 километра от Златица.

Транспорт

Автогара Етрополе
Град Етрополе е свръзан със страната посредством автобусен транспорт. Има автобуси в следните дестинации: Етрополе - Правец - София, Етрополе - Правец - Ботевград - Враца, Етрополе - Плевен, Етрополе - Кослодуй, Етрополе - Ябланица, Етрополе - Луковид  и други, както и обратно. Градът е свързан чрез автобусен трнаспорт и със следните села: Брусен, Лопян, Бойковец, Рибарица и други.
Адрес: близо до центъра на град Етрополе, в югоизточната му част
Телефон за връзка: 0720/ 23 00

С кола

Град Етрополе е на около час път с кола от София. Разстоянието от столицата е 80 километра. Етрополе е на разстояние 100 километра от Пловдив, на 290 километра от Бургас, на 195 километра от Русе и на около 140 километра от Стара Загора. Градът е административен цнетър на Община Етрополе.

Забележителности

Вижте видео със забележителностите в Етрополе

Историческият музей Етрополе
Музеят е открит през 1958 година. Експозициите се намират в десет зали в красивата възрожденска сграда на Конака (1853-1870). Тя е била построена от етрополските майстори Дено и Цветко. В сградата до 1877 година е била местната управа, състояща се от шестима българи и шестима турци. Когато България се Освобождава от турско робство сградата е била кметство и през 1968 година е превръната в музей. Днес Историческият музей ни показва историята на град Етрополе и околността. Обявен е за паметник на културата.
Адрес: бул. „Руски” № 105 п.к. 35; 2180 гр. Етрополе
Телефон за връзка:  0720/ 62124
E-mail:  museum_etropole@abv.bg
Website: http://museum-etropole.com/

Часовниковата кула

Изградена е от майстро Тодор през далечната 1710 година. Височината й е 20 метра. Служела е за наблюдателница и отбранителна кула. От 1821 година е снабдена с часовников механизъм, който е изработен от майстор Дидо. Обявена е за архитектурен паметник на културата.
Адрес: намира се на бул. "Руски", в центъра на град Етрополе

Църквата "Св. Архангел Михаил"
Най-голямата църква в град Етрополе. В сегашния й вид е от 1836 година. В нея има прекрасни стенописи. Обявена е за паметник на културата.

Църквата "Св. Георги"
Построена е през далечната 1390 година и през 1836 година е възстановена. Тази църква е най-старата в град Етрополе.

Други църкви:
- Църквата "Св. Петка"
- Църквата "Св. Никола"
- Църквата "Св. Пророк Илия

Петте църкви в град Етрополе е построени така, че когато се погледнат от високо, да се забелязва, че образуват кръст. 

Павелпанчовата къща

Била е собственост на чорбаджи Павел Панчов, който е бил доста влиятелна фигура в града в края на деветнадесети век. Сградата е на два етажа. На първия е имало “кащи”, соба, скривалище и зимник. На втория етаж има още две допълнителни стаи. Подът е бил от глина в "кащи". Там е имало две огнища и стаята е ползвана за кухня. В Павелпанчовата къща могат още да се видят прекрасни стенописи, които са изработени от самоук художник от Етрополе, Ицо Мицов.  

Други старинни възрожденски къщи:
- Хаджигригоровата къща
- Вълчевата къща
- Арнаудовата къща. Обявена е за паметник на културата от деветнадесети век. В нея е показана етнографска експозиця на Историческия музей Етрополе.
Всички къщи имат много богати дърворезби и са харктерни за епохата на Възраждането.

Паметници:

- Паметник на загиналите във войните
- Паметник на Тодор Пеев
- Паметник на Христо Ясенов
- Паметник на загиналите руски войни в Освободителната Руско-турска война от 1877-1878 година.
 

Забележителности около Етрополе

Избрани оферти