Начало / Статии / Статии - Италия

Авентинската ключалка: Най-известната (не)тайна гледка в Рим

Автор

/

Едва ли има друга ключалка по света, която да привлича толкова много туристи както Авентинската ключалка в Рим с невероятната гледка към базиликата Свети Петър.

Снимки: Мария Ангелова

Рим има много скрити нетуристически местенца, но това отдавна е излязло от графата “тайни” и вече заема сериозно място в категория “тук ще повисим на опашка, но си заслужава”.

Изкачи се на върха на Авентинския хълм и доближи портите на манастира на Ордена на малтийските рицари, за да надникнеш през една ключалка, която привлича стотици любопитни зяпачи всеки ден. С едно око тук ще зърнеш зеления двор на манастира, а в далечината, обрамчен от зеленината, се вижда куполът на базиликата Свети Петър във Ватикана.

Цялата магия се крие в усещането за воайорство, за нещо забранено, за тайно надзърване. От друга страна, ключалката придоби такава известност през последните години, че магията бързо може да бъде развалена от дългата опашка пред портата и нетърпеливото покашляне на туристите зад теб, които смятат, че вече твърде дълго зяпаш и снимаш.

За да бъде наистина магическо преживяването, предлагаме ти да си вземеш сандвич и напитка и след като приключиш с ключалката, да спреш едно друго място с гледка, която ще помниш дълго - Градината на портокалите (Giardino degli aranci).

Намира се на 300 метра от манастира по същата улица, от която си дошъл до ключалката, и така или иначе ще минеш покрай нея на връщане. Следобед с наближаване на залеза сякаш цялата градина потъва в мека светлина, а от панорамната тераса се виждат Ватикана и голяма част от централен Рим.

А слезеш ли от хълма, остава само да пресечеш реката и се озоваваш в шарения квартал Трастевере, кулинарното сърце на Рим, където си заслужава да прекараш поне една вечер в лично проучване на вкусовете на италианската столица.

Как се стига до Авентинската ключалка в Рим?

Ключалката с гледка се намира на самия връх на Авентинския хълм. Пеша от Колизеума ще стигнеш за около 15-20 минути. На самия хълм по опашката ще се ориентираш къде е Авентинската ключалка.

Точната локация на ключалката е тук. Паркът на портокалите е тук.

>>> РИМ те очаква! Виж актуалните оферти за екскурзии до Рим! >>>

>
11 декември 2023 г.

Тагове

идеи за уикенд

любопитно

романтични места

семеен туризъм

забавления за деца

гледка от високо

Забележителности наоколо

Избрани оферти