Начало / Статии / Статии - Италия

Рим за един ден - какво непременно да видите

Автор

/

Хилядолетната култура, концентрирана в Рим, го прави в една от най-прочутите и влиятелни туристически дестинации в света. За да видите всичко там, за да почувствате духа му и той да остане малка част от вас, трябва да прекарате повече време в италианската столица. Ако обаче имате само един ден в този величествен град, има начин да видите поне най-важните обекти. Ето как да стане това възможно най-бързо.

Снимка: NasamNatam.com

Взимате автобуси номер 30, 40, 62, 64, 70, 87, 95, 170, 492 или 628, с които можете да стигнете до Пиаца дел Ара Коели (Piazza dell'Ara Coeli) и да се изкачите по стълбите към Пиаца дел Кампидолио. Пиаца дел Кампидолио се намира на свещения в римско време Капитолийски хълм, където преди векове са се извисявали храмовете на Юпитер и Юнона. Той е бил религиозното сърце на древен Рим, място, където пълководците са извършвали жертвоприношенията на боговете си. Там можете да видите известната статуя на римския император Марк Аврелий, която обаче е копие - оригиналът е в Капитолийския музей вляво от нея. От другата страна на площада е Дворецът на консерваторите. И в двата ще изгубите много време, така че ги оставете за друго посещение. Иначе от площада се виждат Колизеума и Римският форум.

Следващата ви спирка са Фори Империали (Имперските форуми), които могат да се разгледат за около 30 минути. Най-добре първо се сдобийте с карта, за да не губите време. Вдясно от Пиаца Венеция е Траяновата колона, която е в чест на успешния поход на римския император в Дакия. До нея е базиликата Улпия, чиито сиви мраморни колони нямат покрив. Още по на изток са Форумът на Юлий Цезар, древната римска стокова борса и храмът на богинята Венера. След тях ще подминете Форума на Август, където някога е имало огромна статуя на този император. Вдясно от него е Форумът на Нерва – императорът, който е управлявал само 2 години. На изток от него е Форумът на Веспасиан, а след него е храмът на Венера и Рим. След това вече ще сте пред Колизеума

Изграждането на Колизеума  е започнало през 72 г. пр.Хр. От самото си създаване до наши дни той  е бил считан за инженерно бижу. Самият факт, че е направен насред пресушено езеро, говори сам по себе си за майсторството на създателите му. Навремето в него е имало място за 80 хиляди души, а на вас днес ще ви отнеме около час и половина да го разгледате.

След това се насочете към Арката на Константин, която е точно до Колизеума. Тя е издигната в чест на победата на император Константин над съперника му Максенций през 312 г. пр.Хр. След нея можете да хапнете край Колизеума или да си вземете нещо за из път и да продължите към следващите три обекта.

Палатинският хълм и Палатинският музей
Римският форум е управленското сърце на империята, център на търговия, религия и политика. След него можете да разгледате Палатинския хълм, който по римско време е бил застроен с дворците на патрициите и ранните императори. Днес той представлява горист хълм с градини и останки от древни вили. За форума, хълма и Палатинския музей ще ви трябват около 3 часа. За да се прехвърлите към следващата забележителност, трябва да вземете автобус номер 46, 62, 64, 170 или 492 от Арката на Константин до Ларго ди Торе (Largo di Torre) или да хванете метро до Барберини (Barberini).

След това се насочете към Римския пантеон, който е красива древна сграда, построена за първи път от Марк Випсаний Агрипа през 27 г. пр.Хр. Пантеонът е бил престрояван на няколко пъти, а в сегашния си вид е от времето на император Адриан през 2 в. сл.Хр. Той се намира на Пиаца дела Ротонда (Piazza della Rotonda), където има още обелиск и бароков фонтан. Разглеждането на всичко това трябва да ви отнеме около 45 минути.

След това вземете метрото до Спаня, където можете да седнете в кафене Сант Еустакио (Sant'Eustachio), където според местните хора правят най-доброто кафе в целия град.

Следващата ви стъпка са Испанските стъпала (Scala di Spagna). Това е огромно бароково стълбище в сърцето на Рим, построено от Франческо де Санктис през 18-и век. Стъпалата водят до църквата Тринита деи Монти (Trinita dei Monti), а на площада пред нея, на номер 26 е Мемориалната къща „Кийтс-Шели“, където известният поет Джон Кийтс е починал от туберкулоза. Имате 30 минути да се изкачите по стъпалата, да си починете и да хванете автобус номер 30, 40, 62, 64, 70, 87, 116 и 492, за да стигнете до Пиаца Навона (Piazza Navona).

Това е най-красивият площад в цял Рим и е още по-красив през нощта. Формите му са подобни на стадиона на Диоклециан, чиито основи са под площада. На стадиона преди векове са се провеждали състезания с колесници, а днес в центъра на Пиаца Навона е Фонтанът на четирите реки, който е цветен през нощта. През лятото там се организират открити културни сълбития. 

За последната си дестинация е най-добре да хванете автобус 62, 95, 175 или 492, за да стигнете до фонтана Треви (Fontana dei Trevi) – наистина внушителен с няколко статуи, водени от тази на морския бог Нептун. Според традицията, чужденците хвърлят монета в него, за да е сигурно, че някой ден ще се върнат в Рим. Дори да не го направите, пак ще се върнете в Рим. И този път - за по-дълго.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Рим!

>
15 юли 2015 г.

Тагове

идеи за уикенд

кулинарен туризъм

културен туризъм

романтични градове

семеен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти