Начало / Статии / Статии - Италия

Фонтанът ди Треви печели повече пари от музеите в Рим

Автор

/

Фонтанът ди Треви в центъра на Рим е известен с това, че сбъдва желания срещу скромна сума – дребна монета, хвърлена през рамо във водите му. Твоята дребна монета заедно с всички останали за последната година обаче са цяло състояние, което надвишава приходите от билети на средните музеи в Рим. За последната година сумата от събраните от дъното на фонтана монети надвишава 1,4 милиона евро.

Какво правят с парите от фонтана

Всяка година парите от фонтана се събират от католическата благотворителна организация Каритас и се използват за благотворителност – с тях се финансира безплатен супермаркет за бедни семейства, топъл обяд и подслон за нуждаещите се. Така че вече знаете, че докато си пожелавате да се върнете отново в Италия, допринасяте и за нещо добро.

Какво друго намират във фонтана (освен монети)

Всеки, който е опитвал да се снима на Фонтана ди Треви, знае, че тази задача е силно възпрепятствана от стотиците други туристи, които се опитват да направят същото. Затова и не е изненадващо, че от дъното на фонтана заедно с монетите излизат и някои други предмети, вероятно изпуснати в блъсканицата (освен ако някоя ексцентрична личност не е решила да хвърля сребърни колиета вместо стотинки във водата!). Най-често туристите губят бижута, ключове и слънчеви очила.

Любима ни е историята за намереното на дъното изкуствено чене – някой е имал интересен остатък от екскурзията си в Италия.

Истински се възхищаваме обаче на италианеца, който се изкъпал гол във Фонтана ди Треви, докато насъбралите се туристи го аплодират и снимат с телефоните си. Всъщност не е рядкост полицията да вади от фонтана туристи, които опитват да пресъздадат сцената от филма на Фелини „La Dolce Vita”. Ако и на вас това ви е в списъка с мечти, запишете си и че глобата е 400 евро. 

А ако отдавна (или още!) не сте ходили в Рим, вижте най-добрите оферти за екскурзии до Рим.

>
19 април 2017 г.

Тагове

любопитно

фонтани

Забележителности наоколо

Избрани оферти