Начало / Статии / Статии - Италия

Фонтан Ди Треви – хвърли монета, за да се върнеш

Автор

/

Една от безспорно най-посещаваните забележителности в Рим и място, което е обвито в известна мистика заради свръхсилите, които му се приписват, фонтанът Ди Треви (Фонтана ди Треви) е една от задължителните ти спирки в италианската столица. Ето всичко, което трябва да знаеш за фонтана преди да го посетиш.

Хвърли монета, върни се в Рим

Според легендата, ако се обърнеш с гръб и хвърлиш монета във фонтана, непременно ще се върнеш отново в Рим. Има различни версии относно произхода на тази поверие, но най-вероятно то идва отпреди векове, когато търговците, минаващи през Рим, са измолвали милостта на божествата, за които се вярвало, че живеят във водата, с малък дар, дребна монета.

Дълги години ритуалът е бил почти неизвестен, докато през 50-те години на миналия век не е популяризиран в песни и филми, като например „Three Coins in the Fountain” (Три монети във фонтана) на Франк Синатра (чуй я тук).

Знаете ли, че... монетите, хвърлени от туристите всяка година, възлизат на над милион евро. Парите се събират периодично от дъното на фонтана и се използват за финансиране на кухни за бедни и подслони за бежанци. Така че цената на твоето желание е всъщност част от една от най-впечатляващо замислените благотворителни каузи в света.

Научи историята на името му

Името Треви идва от италианското „tre vie” или „три улици“, тъй като там, където е построен, се събират три улици.

Разпознай боговете

Централната фигура на фонтана е тази на бог Нептун, който пък е заобиколен от други две женски фигури, символизиращи здравето и изобилието.

Открий българското

Съвсем близо до фонтана Ди Треви се намира църквата Свети Викентий и Свети Анастасий, която е дадена от Папа Йоан Павел Втори на Българската православна църква. (намира се тук)

Научи малко любопитни факти

> Ди Треви е най-големият бароков фонтан в Рим (размерите му са 49 на 26 метра).

> Построен е през 1762 г.

> Вдъхновени от филма „La Dolce Vita” на Федерико Фелини, всяка година се намират хора, които да влязат във фонтана (което е строго забранено) и да се изкъпят във водите му подобно на Анита Екберг.

Вижте актуални оферти за пътуване до Рим!

>
14 март 2024 г.

Тагове

любопитно

романтични градове

фонтани

Забележителности наоколо

Избрани оферти