Начало / Статии / Статии - Холандия

Фестивал на светлината в Амстердам

Автор

/

Амстердам засиява в пълния си блясък, когато творци от цял свят получават прочутите канали на холандската столица за сцена на своето изкуство със светлина по време на ежегодния Фестивал на светлината в Амстердам.

Фестивалът на светлината в Амстердам само за няколко години се превърна в легендарно арт събитие, което преобразява холандската столица в мразовитите зимни месеци и я превръща в магическо място, сякаш излязло от приказките. Някои от най-прочутите световни автори на модерно изкуство са създавали арт инсталации със светлина в града. След края на всяко издание на фестивала, някои от творбите, създадени специално за събитието, стават част от пътуваща колекция, която обикаля целия свят.

Най-добрият начин да видите Фестивала на светлината

Там, където изкуството използва светлината във всичките й форми, се ражда Фестивалът на светлината. Още от самото си начало събитието се фокусира предимно върху изкуство на открито - трансформира улици и паркове, рисува със светлина край каналите в центъра на Амстердам. Най-добрият начин да видите творбите, е на тур с лодка или специален фестивален круиз (цените на билетите варират между 20 и 30 евро). Някои турове включват и селекция луксозни напитки, които да превърнат обиколката в истинско бохемско преживяване.

* Поради пандемията от коронавирус в изданието на фестивала през 2020 година туровете лодка няма да могат да се проведат, за съжаление.

Полезна информация

Фестивалът на светлината в Амстердам се провежда през декември и януари, като точните дати варират. Локациите на инсталациите се сменят всяка година, но обикновено са в границите на каналите в Стария град и по бреговете на река Амстел. Специален комитет избира около 30 арт проекта сред стотиците, изпратени от творци от целия свят.

Фестивал на светлината 2020

В годината на пандемията от коронавирус Фестивалът на светлината в Амстердам ще може да се разгледа на живо предимно от местните жители на Амстердам и случайни минувачи. Поради въведените рестрикции туровете с лодки няма да могат да се проведат. В специалната Светлинна разходка (Light Walk) тази година ще можете да се включите онлайн.

Ваш виртуален гид в нея ще бъде креативният директор на фестивала Лукас де Ман. Чрез серия от снимки, видео и аудиозаписи Де Ман ще ви разкаже къде какво виждате, ще ви сподели интервюта с авторите, ще ви сподели исторически факти за района и дори ще ви разкаже смешки. Тази година темата е “Когато природата ни призове”.

Датите на фестивала за тази година са 10 декември 2020 - 3 януари 2021 г.

*

Виж актуалните оферти за пътуване в Амстердам!

12 ноември 2020 г.

Тагове

фестивали

любопитно

изкуство

идеи за уикенда

градски туризъм

зима

семеен тиризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти