Начало / Статии / Статии - Холандия

Фестивал на светлината в Амстердам

Автор

/

Амстердам засиява в пълния си блясък, когато творци от цял свят получават прочутите канали на холандската столица за сцена на своето изкуство със светлина по време на ежегодния Фестивал на светлината в Амстердам.

Фестивалът на светлината в Амстердам само за няколко години се превърна в легендарно арт събитие, което преобразява холандската столица в мразовитите зимни месеци и я превръща в магическо място, сякаш излязло от приказките. Някои от най-прочутите световни автори на модерно изкуство са създавали арт инсталации със светлина в града. След края на всяко издание на фестивала, някои от творбите, създадени специално за събитието, стават част от пътуваща колекция, която обикаля целия свят.

Най-добрият начин да видите Фестивала на светлината

Там, където изкуството използва светлината във всичките й форми, се ражда Фестивалът на светлината. Още от самото си начало събитието се фокусира предимно върху изкуство на открито - трансформира улици и паркове, рисува със светлина край каналите в центъра на Амстердам.

Най-добрият начин да видите творбите, е на тур с лодка или специален фестивален круиз (цените на билетите варират между 20 и 30 евро). Някои турове включват и селекция луксозни напитки, които да превърнат обиколката в истинско бохемско преживяване.

Полезна информация

Фестивалът на светлината в Амстердам се провежда през декември и януари, като точните дати варират. Локациите на инсталациите се сменят всяка година, но обикновено са в границите на каналите в Стария град и по бреговете на река Амстел. Специален комитет избира около 30 арт проекта сред стотиците, изпратени от творци от целия свят.

Фестивал на светлината 2021

През 2021 г. се завръща възможността творбите от фестивала да се разгледат на речен круиз (продължава около 75 минути и е нужна предварителна резервация), както и пеша по определен маршрут, който е дълъг около 6 км. Над 20 арт творби, в чиято основа е светлината, ще бъдат изложени в Амстердам, а мотото на тазгодишното издание на фестивала е "Да отпразнуваме светлината". Творбите се намират на обществени места и са достъпни за всички, а желаещите да научат повече за историята им, могат да си вземат аудиогид от сайта на фестивала.

Датите на фестивала за тази година са 2 декември 2021 - 23 януари 2021 г.

*

Виж актуалните оферти за пътуване в Амстердам!

>
12 ноември 2021 г.

Тагове

фестивали

любопитно

изкуство

идеи за уикенда

градски туризъм

зима

семеен тиризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти