Начало / Статии / Статии - Холандия

5 от най-зелените градове в Европа

Автор

/

Когато говорим за “зелени” градове, имаме предвид да имат не само паркове и градини, но и отговорно отношение към природата и конкретни политики, които подкрепят това. 

Вероятно повечето градове в следващата класация няма да ви учудят - Северна Европа отдавна е начело по зелени политики и екологично поведение на гражданите. 

Ако искате местата, до които пътувате, да се грижат за околната среда или дори там да откриете вдъхновение за практики в собствения си живот, вижте пет от най-зелените градове в Европа. 

Копенхаген

Копенхаген е един от най-зелените градове в света, който планира до 2025 г. да стане въглеродно неутрален. Жителите на града са пристрастени към велосипедите си - 55% от тях ги използват всеки ден, за да се придвижат до работа или да свършат други задачи из града. 

Датската столица има огромен брой паркове, градини и зелени пространства, а туристите и местните могат да плават в каналите на борда на лодки със соларно захранване.

Вижте най-добрите оферти за Копенхаген!

Стокхолм

Столицата на Швеция още през 2010 г. е обявена за първата Зелена столица на Европа. Много от автобусите и такситата в града се движат с биогорива, а до 2040 г. страната планира изцяло да се откаже от петролните и газови продукти. 

Цялото електрозахранване на Стокхолм се поддържа от възобновяеми източници.

Рейкявик

Столицата на Исландия също попада в списъка на най-зелените градове в Европа. Северната страна е надарена с красиви и драматични пейзажи, които зависят от крехкото равновесие на природата - и исландците добре осъзнават това. 

В момента над 85% от икономиката се задвижва от енергия от възобновяеми източници, а до 2050 г. целта е те да са 100%. За тази своя цел Исландия има едно предимство - геотермалните извори, чиято топлина се използва и в момента за захранване и отопление на Рейкявик, както и за зимна поддръжка на пътищата срещу заледяване.

Вижте най-добрите оферти за екскурзии до Рейкявик!

Лисабон

Лисабон печели наградата Зелена столица на Европа през 2020 г. Градът с население около 500 000 души има една от най-мащабните градски мрежи за зареждане на електрически велосипеди и тротинетки - транспортни средства, които се оказват много подходящи за хълмистите квартали на португалската столица.

Вижте най-добрите оферти за екскурзии до Лисабон!

Амстердам

За Амстердам отдавна се твърди, че в града има повече колела, отколкото жители, а движението е така организирано, че да дава предимство на колоездачите. 

Когато все пак се налага да се ползват автомобили, в столицата на Нидерландия залагат на електрическите - дори боклукът се събира от електрически камиони. В Амстердам пазаруването без опаковка е много лесно, защото специализираните магазини за насипни стоки са стотици.

Вижте най-добрите оферти за екскурзии до Амстердам!

>
28 септември 2023 г.

Тагове

градове

идеи за уикенд

любопитно

забележителности

културен туризъм

културни центрове

европейски градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти