Начало / Статии / Статии - Холандия

Оуде Керк - най-старата звънарна в Амстердам

Автор

/

Ауде Керк, Амстердам, Холандия

Заедно със съседна Белгия, Холандия е дала на света най-големия музикален инструмент – карийона, бронзов ансамбъл от многобройни камбани, които украсяват безчет камбанарии из Ниските земи.

По време на т.нар. златен век през ХVІІ в., когато империята на холандците се разраства, Амстердам става един от най-богатите градове в света, а търговците даряват големи суми за местните църкви.

Днес амстердамските църкви имат повече карийони от всеки друг холандски град (общо 9, от които 4 дават седмични концерти) и радостните звуци на тяхната музика се разливат по павираните улици и отекват по каналите и площадите, карайки удивените туристи (а понякога и непреситения амстердамец) да спре и да се усмихне.

Ролс-ройсът на карийоните са тези, излети от французите братя Емони (Hemony) през ХVІІ в., чиято най-усъвършенствана технология дава изключително и ненадминато до ден днешен качество на звука.

Най-старата амстердамска църква, Оуде Керк (Старата църква), датира от 1300 г. (доста преди района с червените фенери, който по ирония на съдбата се оформя около нея), обещава най-доброто място за седмични концерти с великолепния, реставриран 47-камбанен карийон, направен от Емони.

Превъзходното разположение на Оуде Керк върху площад под сянката на липите означава кафенета на открито и предни места, от които да слушате най-старата звънарна в Амстердам.

Холандия е известна също със своите органи, а Старата църква е горда да притежава три от най-усъвършенстваните запазени в страната; техните летни концерти са едно от най-големите удоволствия на сезона. За един от тях, който е правен през ХVІІІв., казват, че е сред най-хубавите в света. Ако концертите не спират дъха ви, изкачете 70-метровата камбанария, от която се откриват най-добрите изгледи към този уникален Град на каналите. 

Подът на Оуде Керк също е много интересен. Направен е изцяло от надгробни плочи. Причината за това е , че самата църква е построена върху гробище. Местните хора продължили да погребват жители на града в границите на църквата до 1865 г. (има 2500 гроба в двора й).

Адрес: Oudekerksplein 23

Работно време и цени на билети: Входът Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на църквата: oudekerk.nl

Вижте всички забележителности в Амстердам.

 

Най-добро време: има концерти на карийон в неделя 16 ч. целогодишно; чести органови концерти през лятото.

>
23 юни 2011 г.

Тагове

социален туризъм

стари градове

хотели

църкви

Забележителности наоколо

Избрани оферти