Начало / Статии / Статии - Великобритания

Фестивалът в Хей он Уай - оазис за ума и тялото

Автор

/

Този компактен малък граничен град в Черните планини претендира да бъде световната столица на антикварните и букинистичните книги и е монумент на британската ексцентричност.

Фермерската община от 130 души, обградена от хълмове с пасящи по тях овце, има някъде от двайсет до трийсет и пет книжарници (зависи кого ще попитате), в които са събрани милиони заглавия. Тукашният ежегоден литературен фестивал е известен на всички библиофили  – писатели и поети идват от цял свят за четения и непринудени обсъждания на техните творби. Това е може би най-престижният литературен фестивал в Британия и е определено най-интересният. Аудиториите на някои от 150-те събития в програмата, в които участват повече от 250 автори за десет дни, се състоят от множество гласовити читатели и критици, на които им е приятно общуването с почтени автори в очарователна проста и непринудена среда и на едно все още некомерсиализирано сборище.

Отседнете наблизо в Ллангойд Хол, отдавнашно любимо място на участниците във фестивала. Хотелът е с атмосферата на заможно семейство, дискретно получаващ своите насоки от собственика сър Бърнард Ашли, чиято лична колекция от малки художествен произведения и картини е щедро разпределена из този удобно грамаден извънградски дом, датиращ от началото на ХVІІ в. Без рецепция, гостите са третирани като семейни приятели и набързо отвеждани направо в разкошно декорираните мебелирани стаи. Те са украсени с безпогрешен усет, оригиналност и добър вкус, свързван с Лора Ашли, компанията, основана от сър Бърнард и неговата покойна съпруга.

Разположен върху тревистите брегове на река Уай (която снабдява гостите с едни от най-добрите сьомги и пъстърви в Обединеното кралство), той е събрал много похвали от откриването си през 1990 г., всички заслужени, заради четиридесетте декара девствени градини с изглед към Черните планини, чудесен професионален персонал, който изповядва философията бъди- като-у-дома си, превъзходна храна от изтънчена кухня, шасът да се поразтъпчеш из обкръжаващия разпрострял се на 800 км2 национален парк Брекън Бийкънс и отпускащата атмосфера на едуардианско домашно увеселение. Може би именно тук ще разберете, че изразът Кройско и Кимри (Croesco y Cymru, Добре дошли в Уелс) означава Добре дошли у дома.

Къде: Хей он Уай и Ллисуен, Южен Уелс, Уелс

Кога: май - юли

>
18 февруари 2013 г.

Тагове

кулинарен туризъм

летен туризъм

паркове

фестивали

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти