Начало / Статии / Статии - Великобритания

Катедралната църква Сейнт Андрю - забележителност в най-малкия английски голям град

Автор

/

Катедралният град Уелс е средновековна перла. Той достига върха на славата си през Късното средновековие, когато великолепната катедрална църква „Сейнт Андрю“ е построена върху мястото на саксонска катедрала от VІІІ в., за да даде израз на процъфтяването на града. Градът постепенно изпада във вековна дрямка, което ще съхрани собствената физиономия и наследството му за днешните посетители.

Катедралната църква „Сейнт Андрю“, Уелс, Великобритания

Макар да е една от най-малките британски катедрали, „Сейнт Андрю“ прави да изглежда дребен съвършено запазеният град със сгради от варовик, който се е разпрострял под нейната сянка (Уелс е най-малкият английски голям град: всеки град (town) с катедрала е смятан за голям град (city). Нейната наскоро реставрирана западна фасада е богато орнаментирана с шест реда от 365 изрязани в пълен ръст фигури, които съставляват най-многобройната оцеляла група от средновековни скулптури в Британия.

Завършени в началото на ХІІІ в., те илюстрират за неграмотните маси всяка библейска история, която може да си представите. Кулите близнаци на фасадата не са добавени преди края на ХІV в., но все пак изглеждат като че ли винаги са били част от цялото. Сред типично готическия интериор изобретателното инженерно решение на пресечените накръст „ножични арки“, добавени през 1338 г. за подкрепяне на централната кула, обслужва тази цел и до ден днешен.

Най-старият часовник в Англия (и втори по старинност в света) е изграден през 1392 г. в северния кораб, обявявайки часа с фанфари на наведени рицари и техните коне с ризници. С изглед към натъпканата със статуи западна фасада е най-очарователният хотел на Уелс –“Суон“ – бивш коларски хан, чийто интериор от огромни огнища с дървени трупи, гредоредни тавани и богата дървена ламперия будят спомени за неговата 500-годишна история.

Къде: Уелс (193 км северозападно от Лондон), Съмърсет, Великобритания
Най-добро време: май-октомври.

Виж най-добрите оферти за пътуване в Лондон!

Виж още:

Екскурзия в Ирландия

Екскурзия в Шотландия

Екскурзия в Единбург

>
10 октомври 2011 г.

Тагове

катедрали

любопитно

музеи

социален туризъм

хотели

църкви

Забележителности наоколо

Избрани оферти