Начало / Статии / Статии - Великобритания

Абатството Тинтерн - любимите руини на Уърдсуърт от ХІІ в.

Автор

/

„Сред дърветата ще намерите – пише един от обитателите на абатството Тинтерн – нещо, което никога не сте откривали в книгите“.

Абатството Тинтерн, Южен Уелс, Уелс

Някога процъфтяващ религиозен и образователен център и най-богатото абатство в Уелс, Тинтерн е основано през 1131 г. от монаси цистерцианци. Без покрив и в развалини от векове, абатството Тинтерн е отдавна място за посещения на художници и поети.

Омагьосани от неговата горска среда в една стръмна клисура на гористата долина Уай, поети като Уърдсуърт са разчувствани от извисяващите се арки и прозорци и скелета на абатството, което се извисява непокрито под небето в почти цял ръст – един забележителен образец на средновековна готика.

Преди да бъде закрито през 1536 г. от Хенри VІІІ, когато покривът от плочник бил разрушен, Тинтерн се разраствало и включвало църква, параклис, лазарет и трапезария, като техните очертания още са различими. Маркирани пътища през обкръжаваща гора водят до Дяволския амвон, известен наблюдателен пункт към затрогващото изящество на останките на Тинтерн, изгледът, който вероятно е вдъхновил Уърдсуърт да напише обичания от мнозина сонет, възхваляващ величието на Бога в природата: „И усетих аз присъствие, което смути ме с радостта на възвишените мисли; благородно чувство...“.

Къде: 48 км североизточно от Кардиф на границата с Англия. Южен Уелс, Уелс
Най-добро време: целогодишно

Виж актуалните оферти за пътуване във Великобритания!

Виж още:

Екскурзия в Ирландия

Екскурзия в Шотландия

Екскурзия в Дания

>
15 декември 2011 г.

Тагове

абатства

културен туризъм

любопитно

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти