Начало / Статии / Статии - Великобритания

Крайбрежният навес за лодки на Дилън Томас - светилище на най-именития уелски бард

Автор

/

Върху хълма в гробището на църквата „Сейнт Мартин“, в освежаващо некомерсиализирания град Лайгхарне, един прост бял кръст бележи гроба на Дилън Томас, най-знаменития уелски поет, и неговата съпруга Кайтлин.

Все още има кореняци в градчето, които го помнят седнал в хотел „Браун“, местния пъб, където редовно изпивал по халба бира. Близкият крайбрежен навес за лодки, където той живял със своята съпруга през последните години от живота си, е станал светилище в миниатюра.

Почитателите на Томас пристигат тук в равномерен поток, в опит да уловят нещо от човека. Хангарът, в който е писал, и къщата са точно както ги е оставил, пълни с хартии, ръкописи и мебели. Именно тук той е написал някои от най-прочутите си творби, включително Под млечната гора, неговата „пиеса за гласове“, превърната в класически филм през 1971 г., с участието на родените в Уелс Ричард Бъртън, Елизабет Тейлър и Питър О’Тул, заснет в близкия Фишгард.

Тихата обстановка на навеса за лодки, гледащ към устието на река Таф, е лирически красива: малко ни трябва, за да си представим колко притегателна е тя за Томас, който умира на 39 години през 1953 г. в кръчмата „Уайт Хорс“ в град Ню Йорк.

Къде: Лайгхарне, 65 мили западно от Крдиф, Южен Уелс, Уелс

Най-добро време: юли - септември
 

>
07 август 2012 г.

Тагове

летен туризъм

паметници

паркове

романтични места

социален туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти