Начало / Статии / Статии - Португалия

Гимараеш - първият португалски град

Автор

/

Гимараеш е едно от най-красивите исторически градчета в Португалия. Смята се, че това е първият град в Португалия - мястото, на което страната е възникнала.

От това време са запазени два двореца. Единият е дворецът на първия португалски крал Афонсу - намира се в самия център на града и се издига там от над 1000 години.

Другият дворец е този на херцозите от Браганса - построен около 500 години по-късно. Вътре в сградата се помещава музей, който можете да посетите.

За да почувствате по най-добрия начин древната атмосфера на Гимараеш, седнете на по питие на Площада на маслината (Ларго да Оливейра). Оттам ще можете да наблюдавате старите къщи, минаващите хора и... Маслинената църква (носеща името си от площада).

Най-хубавата гледка към Гимараеш е от планината Пеня. До нея можете да стигнете с лифт, като едновременно се насладите на красивата природа и заешеметяващата панорама към Гимараеш отвисоко.

На около 5 км от центъра на града се намира имението Сесим, в което можете да видите изящни, ръчно рисувани тапети от 19-и век. На тях френският художник Рокемон е изборазил сцени от Стария и Новия свят. Разходете се из прекрасните градини на имението и опитайте прочутото вино верде.

         Снимки: а m

От 2001 г. историческият център на града е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, а през 2012 г. Гимараеш беше Европейска столица на културата, като над 2,5 милиона души посетиха града. Гимараеш се намира на около 50 км от известния град Порто и на близо 400 км от Лисабон.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Португалия!

>
07 януари 2014 г.

Тагове

градове

културен туризъм

ЮНЕСКО

Забележителности наоколо

Избрани оферти