Начало / Статии / Статии - Испания

Пътят на свети Яков и катедралата Сантиаго де Компостела - най-старият туристически маршрут в Европа

Автор

/

Тръгнете по стъпките на Сид, Луи VІІ и свети Франциск от Асизи по 1000-годишния Път на свети Яков (наричан също Пътят към Сантиаго).

Заедно с Рим и Божи гроб, град Сантиаго де Компостела е едно от трите главни места за поклонение в християнския свят. От ІХ в. насам милиони хора се стичат от цяла Европа и Британските острови към катедралата, в която са реликвите на Сант Иаго (апостол св. Яков) – братовчед на Иисус (според св. Йоан Богослов) и Сантиаго Матаморос (Мавроубиец). Както и при техните средновековни предшественици, мотивите на тръгващите по „маршрута на опрощението“ днес могат да бъдат духовни или не, но всички казват, че това е пътешествие, което им оставя спомени за цял живот.

Съвременните поклонници могат да тръгнат по Пътя на Сантиаго (Camino de Santiago) в Ронсесвал (фр. Ронсево) в испанските подножия на Пиренеите, най-популярния от осемте маршрута, които оформят Пътя на св. Яков. Те пътешестват 800 км през лозята на Риоха и бившите кралства на Северна Испания. Тези, които нямат времето или издръжливостта за повече от четириседмичното пътешествие пешком, изминават последните 145 км през зеления и очарователен регион на Галисия.

Уморените, но въодушевени пътешественици най-често виждат за първи път катедралата на Сантиаго и нейните кули близнаци от Монте де Госо, на 3 км от финала. Сградата на екстравагантната катедрала на Сантиаго де Компостела е започната през 1078 г. на мястото на базилика от ІХ в., коякоято била разрушена от неверниците (завлекли камбаните в Кордоба за спомен).

Пищната барокова фасада на катедралата е добавена през ХVІІІ в., покривайки и защитавайки оригиналната Врата на славата, която става видима, щом влезете. Поклонниците притискат пръстите си в отверстията, пробити в камъка от едно хилядолетие техни предшественици. Въздействието на просторния интериор, прост и непринуден толкова, колкото е пищна фасадата, е подсилено от наметнатата със златен плащ и украсена със скъпоценни камъни статуя на свети Яков в нейното почетно място над главния олтар.

Отвън обширният площад „Обрадойро“ и великолепните сгради от ХVІ до ХVІІІ в., които се редят край него, се разгръщат около катедралата. Площадът е също мястото на хотел „Рейес Католикос“ – както се твърди, най-стария хотел в света – с това, което трябва да е най-красивият вход на хотел в света. През 1499 г. крал Фердинанд и кралица Исабела основават Кралския хоспис на Сантиаго, който да служи като приют за безброй поклонници, които прииждат тук от всички кътчета на Европа.

Хотелът е най-старата сграда на площада и ако имате достатъчно късмет да си намерите стая тук, която е с изглед към катедралата, вие ще се чувствате като един от reyes catolicos. Ако не, утешете се с прелестна гледка над един от четирите вътрешни двора с колонади, с оригинални фонтани и открити лоджии, оформени от кръстовидния план на сградата. „Рейес“ е един от най-прочутите испански paradores (исторически места, превърнати в държавни хотели). Ако той е твърде огромен по мащаби и цена за поклонника във вас, все пак можете да се отбиете за проста, но превъзходна вечеря.

Къде: Сантиаго де Компостела, Галисия, Испания

Кога: целогодишно

Най-добро време: 25 юли - празничният ден на Свети Яков, честван изключително тържествено
 

>
25 юли 2012 г.

Тагове

катедрали

културен туризъм

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти