Начало / Статии / Статии - Португалия

Коимбра – приказки от стара Португалия

Автор

/

Португалският град Коимбра все още носи частица от достолепието на функцията си като столица на страната през Средните векове.

Много от забележителните сгради са на възраст стотици години.

Това, с което е най-прочут градът обаче, е Университетът в Коимбра – най-старият в Португалия и един от най-старите в света.

Основан е през 1290 г. в Лисабон, а през 1537 г. е преместен в Коимбра, като е настанен в сградата на средновековен кралски дворец.

Можете да посетите прочутата библиотека на университета с книжни рафтове, лакирани в червени и зелено.

А разходката от бреговете на река Мондего до хълма на университета е приятна и с всяка следваща крачка разкрива все повече от града пред погледа ви.

Мондего е една от трите големи реки в Португалия, която извира от най-високата планина в страната Сера да Естрела.

Кулата Алмедина е още една постройка на няколкостотин години, която някога е служела за защита, а днес е място, където можете да видите възстановка на средновековна Коимбра.

Не пропускайте и да се разходите в Ботаническата градина. Тя е създадена като част от Факултета по природна философия през 1773 г. Отворена е от понеделник до петък от 9 до 17:30 часа.

Сред църквите в Коимбра се отличават най-ярко две: Старата катедрала и Новата катедрала. Старата е от 1184 г., като във фасадата й се смесват ренесансови и мюсюлмански елементи. Новата катедрала е завършена през 1640 г. и е била йезуитска преди йезуитите да бъдат изгонени от страната през 1759 г.

За почитателите на музеите градът има Научен музей, Музей на водата, Антропологичен музей, както и няколко къщи музеи на известни португалски личности.

Повечето от забележителностите, кафенетата и приятните места за разходка в Коимбра са на пешеходно разстояние, така че спокойно можете да се откажете от градския транспорт. 

Вижте най-добрите оферти за екскурзия до Португалия!

>
05 май 2023 г.

Тагове

летен туризъм

музеи

семеен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти