Коимбра – приказки от стара Португалия

Португалският град Коимбра все още носи частица от достолепието на функцията си като столица на страната през Средните векове.

Много от забележителните сгради са на възраст стотици години.

Това, с което е най-прочут градът обаче, е Университетът в Коимбра – най-старият в Португалия и един от най-старите в света.

Основан е през 1290 г. в Лисабон, а през 1537 г. е преместен в Коимбра, като е настанен в сградата на средновековен кралски дворец.

Можете да посетите прочутата библиотека на университета с книжни рафтове, лакирани в червени и зелено.

А разходката от бреговете на река Мондего до хълма на университета е приятна и с всяка следваща крачка разкрива все повече от града пред погледа ви.

Мондего е една от трите големи реки в Португалия, която извира от най-високата планина в страната Сера да Естрела.

Кулата Алмедина е още една постройка на няколкостотин години, която някога е служела за защита, а днес е място, където можете да видите възстановка на средновековна Коимбра.

Не пропускайте и да се разходите в Ботаническата градина. Тя е създадена като част от Факултета по природна философия през 1773 г. Отворена е от понеделник до петък от 9 до 17:30 часа.

Сред църквите в Коимбра се отличават най-ярко две: Старата катедрала и Новата катедрала. Старата е от 1184 г., като във фасадата й се смесват ренесансови и мюсюлмански елементи. Новата катедрала е завършена през 1640 г. и е била йезуитска преди йезуитите да бъдат изгонени от страната през 1759 г.

За почитателите на музеите градът има Научен музей, Музей на водата, Антропологичен музей, както и няколко къщи музеи на известни португалски личности.

Повечето от забележителностите, кафенетата и приятните места за разходка в Коимбра са на пешеходно разстояние, така че спокойно можете да се откажете от градския транспорт. 

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Коимбра!

Дата: 27 юни 2014 г.
4.5/5, 11572 гласа
Забележителности около Коимбра