Начало / Статии / Статии - Португалия

Гората Бусаку - горска среда за дворец на удоволствията

Автор

/

Изолираната гора Бусаку в действителност не е гора, а огромен, ограден със стени разсадник, за който са се грижили местни монаси векове наред.

Гората Бусаку, Коимбра, Бейраш, Португалия

Когато португалската империя се разраства, тук са донасяни екзотични дървета от всички краища на света и в крайна сметка монасите постигат ботаническо великолепие с такова реноме, че папска була от ХVІІ в. заплашва с анатемосване всеки, който увреди дърветата.

Наскоро след репресиите срещу религиозните ордени през 1834г. крал Карлуш І поръчва на някакъв италиански сценограф да проектира летен дворец на удоволствията – последната лятна резиденция, построена от португалската монархия – посред 1000-декаровата гора. Резултатът е екстравагантен пастиш с щръкнали шпилове, кулички и сводести прозорци.

Вътре фантазията продължава със стъклописи, ръчно оцветявани плочи, ризници и гледки, които някога са съблазнили кралските особи. Това било поспоследното „ура“ за португалската монархия: той е завършен през 1907г., а крал Карлуш е убит през 1908г. Неговият син използва двореца, преди да отплава за Англия, където живее в изгнание след абдикацията си през 1910г.

Последното превъплъщение на двореца е като дворец-хотел „Бусаку“, един от най-специалните европейски хотели, краевековна перла на романтичността и кралския лукс.

Къде: Коимбра, Бейраш, Португалия (220 км северно от Лисабон, 11 км от Порто)
Най-добро време: май-септември.
 

>
28 юли 2011 г.

Тагове

екзотика

национални паркове

резервати

романтични места

стари градове

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти