Начало / Статии / Статии - Португалия

Авейро - малката тайна на Португалия

Автор

/

Град Авейро все още може да се нарече „скрито съкровище“ на Португалия. Повечето посетители на страната обръщат внимание на по-големи градове като Порто и Лисабон, към които спокойно може да се добави разходка из Авейро. Със своите типични лодки и канали градчето на моменти ще ви напомня на Венеция. Добавете към това вкусна португалска кухня и красиви плажове – и ето ви я идеалната европейска дестинация.

           Снимки: Joao Alves

Разходка с лодка

Може би да сравняваме Авейро с Венеция е малко прекалено, но типичните за града лодки, каналите и цветните къщи създават атмосфера, с която малко други градчета ще успеят да ви очароват. Непременно се качете на лодка молисейро. Градът така или иначе е достатъчно малък, за да бъде разгледан пеша, но плаването ще ви предостави различна гледна точка. Лодките молисейро са създадени във връзка с местното препитание – събиране на водорасли. Именно за такава дейност е пригодена формата им, въпреки че в наши дни мнозинството от тях се използват за превоз на туристи.

Рибният пазар

Рибният пазар на Авейро се намира в самия център на града. Въпреки че новата му стъклена сграда с гледка към морето е сравнително нова, пазарът е на това място от векове. В района на пазара има няколко отлични рибни ресторанта.

Арт нуво и азулежу

Повечето сгради в днешен Авейро са в стил арт нуво, а по фасадите им навсякъде ще забележите характерните плочки азулежу. Азулежу е декоративен стил, който включва рисунки предимно в синята гама върху глазирани керамични плочки. Това изкуство се практикува в Португалия от над пет века без прекъсване.

Магазинчетата

Работилници за ръчно изработени предмети и арт магазини има из целия град. По главната търговска улица ще намерите и магазини за дрехи, заведения, бутици. Най-интересните магазинчета на Авейро се намират далеч от центъра. Отправете се към предградието Иляво, където са разположени няколко фабрики за порцелан. Най-известната марка, с която можете да се срещнете, е Виста Алегре. Фабриката е отворена за посетители, които могат да разгледат процеса на производство, да научат за историята на порцелана и да видят куп интересни фигурки.

Плажове

Разнообразете градския пейзаж с плаж. Бара, Коста Нова (най-близките до Авейро), Вагейра и Сао Жасинто (подходящ за сърф и бодиборд) имат чудесен пясък и тюркоазеносиня вода. До плажовете можете да стигнете с лодка, автобус или кола. 

Виж актуалните оферти за пътуване в Португалия!

Виж още:

Почивка в Палма де Майорка

Почивка в Сицилия

>
27 февруари 2024 г.

Тагове

архитектура

водни канали

градове

кулинарни изкушения

летен туризъм

море

пазари

плажове

романтични градове

семеен туризъм

сърфинг

Забележителности наоколо

Избрани оферти