Начало / Статии / Статии - България

7 идеи за пролетен уикенд в България

Автор

/

Времето през пролетта почти ни задължава да използваме уикендите по най-добрия възможен начин - като попътуваме, видим интересни места и се заредим с настроение за работната седмица.

Ето няколко идеи за дестинации за пролетен уикенд в България.

Лещен - едно от най-живописните села в България

Лещен е едно от най-живописните села в България, архитектурен резерват със запазени къщи, който ще ви върне сто години назад във времето. Красивата архитектура прави селото любимо място за снимки на филми и видеоклипове на песни. Покривите са с каменни плочи, портите са дървени, уличките са тесни. А пролетно време всичко е потънало в цвят

Пампорово - приключения през всички сезони

Независимо дали сте любители на ските или на преходите в планината и маунтийн байка, Пампорово е идеална уикенд дестинация през всеки сезон. През пролетта можете да посетите някои от най-впечатляващите природни чудеса в района – пещерата Ухловица, Смолянските езера, Орфеевите скали, а защо не и посещение на обсерваторията в Рожен.

Огняново - силата на минералната вода

Село Огняново е благословено от бога с лековита минерална вода. Но вие не чакайте лекар да ви изпрати в този край, за да дадете заслужена почивка на ума и тялото си. Едно от известните места в Огняново е естественият минерален извор Мирото. Намира се в единия край на селото и е оформен като басейн на открито. Достъпът до него е свободен и можете да се топнете в топлата минерална вода по всяко време на денонощието. Дори и през зимата не липсват ентусиасти, които се къпят под звездите.

Средновековната крепост Мезек

Мезешката крепост е едно от най-добре запазените крепостни съоръжения в Родопите. Мястото е перфектно за семеен уикенд, тъй като на крепостта са визуализирани акценти от живота на българите в миналото - войници, прабългарски шатри, оръжия... Има и атракции като стрелба с лък, шах. В района на село Мезек се намира и тракийската гробница Мезек.

Видин и средновековният замък Баба Вида

Баба Вида е единственият изцяло запазен средновековен замък в България. Издигнат на брега на река Дунав и датиращ отпреди 2000 години, той е играл ролята едновременно наотбранително съоръжение и владетелски замък. Посетителите могат да се качат на кулите, да се насладят на красивата гледка към Дунав, както и да надникнат в затвора на замъка.

Нос Емине - там, където красивата легенда оживява

Нос Емине - най-източната точка на Стара Планина, е сред най-живописните природни забележителности в България. Пролетта е отличен период да избегнете тълпите туристи и да се насладите на красотата на нос Емине и морето необезпокоявани. Оттук правата линия на брега се пречупва  под прав ъгъл и продължава на запад. Нос Емине представлява почти отвесна 60-метрова стена. На носа има метеорологична станция и фар, изградени върху основите на средновековната крепост Емона.

Велинград - спа в планината

Велинград е познат като център за почивка и лечение от най-древни времена. Известни са около 80 извора с температура на водата между 28 и 86 градуса. Най-голямата забележителност на Велинград е Клептуза – най-големият карстов извор в България. Част от водата пълни две изкуствени езера, където има няколко заведения, а във водата могат да се карат водни колела.

Виж актуални оферти за пътуване в България!

05 май 2021 г.

Тагове

балнеолечебен туризъм

идеи за уикенд

идеи за уикенда

крепости

море

семеен туризъм

спа туризъм

трекинг

забавления за деца

Забележителности наоколо

Избрани оферти

1085 лв.

ЛИСАБОН

ЛИСАБОН