Евия

За града

Оферти

Статии

Евия / oEviq

Евия е новогръцкото наименование на остров Евбея (Εύβοια, Évia), известен още като Негропонт. Той е вторият по големина гръцки остров след Крит. Островът е отделен от континенталната част на Гърция от тесния проток Еврип. Евия има тясна и дълга форма, която наподобява морско конче.

Островът предразполага към обиколки с кола, тъй като има множество селца и интересни места, които можете да посетите. Разбира се, не бива да се пропускат и плажовете. В зависимост от това къде сте отседнали, ще имате възможност да се отдадете на спокойствие и почивка или да се вихрите по нощните клубовете.

Евия има много добри условия за водни спортове.

Столицата на островa е Халкида. В нея ще намерите много барове, ресторанти и места за забавление. Именно тук се намира мостът, който свързва острова с Гърция, и тук акостират фериботите оттам. 

Важна информация

Население: 210 000 души

Валута: Евро (EUR)

Спешен телефон: 112

Туристическа полиция: +30 - 22260 - 24655

Интернет страници за Евия: www.aroundevia.com

http://www.naevias.gr/TourOdig/naevias/tourist_guide/english_guide/

Здраве: Аптеките са отбелязани със зелен кръст. Във всеки квартал или по-малък град има една дежурна - виvте адреса й на витрината на останалите аптеки.

Транспорт

Макар да е остров, Евия е свързан с континентална Гърция с два моста край Халкида. 

Ферибот

Най-използвана е фериботната връзка от северната част на острова - пристанище Едипсос, до континентална Гърция - Аркица. Цената на билета е 3,40 евро, има ферибот на всеки два часа от 6:00 до 20:00 часа. 

Уебсайт: www.ferriesedipsos.gr

Има и друг маршрут - от пристанище Глифа (Glyfa) до Агиокамбос (о-в Евия). Цената на билета е 2,30 евро, а фериботът се движи четири пъти дневно.

Уебсайт: www.ferriesglyfa.gr 

Можете да стигнете и от пристанище Кими на Евия до близкия остров Скирос. Пътуването трае един час, а билетът е 9 евро.

Уебсайт: www.sne.gr

Автобус

Има автобусна връзка с Атина на всеки половин час. Има и много автобуси между градовете на острова, които се управляват от компанията KTEL (Уебсайт: www.ktel.org).

Влак

Между Атина и Халкида има и жп връзка приблизително на всеки час. Пътуването трае около час и половина, а билетът е 3 евро.

Уебсайт: http://tickets.trainose.gr

Заведения

Не пропускайте да опитате морските деликатеси, приготвени в някой от крайбрежните рибни ресторанти из острова. Заслужават си и местните вина. Тъй като се е запазил до голяма степен като традиционен остров, Евия има десетки специалитети - по един за всяко село. Обикновено можете да влезете в кухнята на заведенията и да си изберете какво искате, тъй като много от ресторантите нямат меню на английски.

На острова ще намерите и много барове и заведения. Разпитайте в хотела си за най-добрите заведения и клубове във вашия град. Най-голям избор ще имате в Халкида. Като цяло обаче не очаквайте див нощен живот.

Шопинг

Не си тръгвайте от острова без бутилка вино, зехтин и мед.

В по-големите градове на острова като Халкида и Амаринтос ще намерите големи търговски центрове в допълнение към многобройните малки магазинчета.

Забележителности

Халкида (Chalkidas)

В столицата на острова, Халкида, местата, които трябва да посетите, са археологическият музей, руините на древни храмове, а също и крепост от XV век. Градът е разположен в центъра на острова , откъдето може да се наблюдава най-тесният пролив в света (само 40 м). Там се случва едно уникално природно явление - на всеки шест часа водите на прилива сменят посоката си. 

Едипсос (Aidipsos)

Едипсос (Edipsos) е един от най - древните балнеолечебни центрове в Европа с прочути лековити извори. Още много преди римската епоха хората там са лекували различни заболявания с вода от "Изворите на Херакъл". Днес разполага с охранявани плажове, хотели, апартаменти под наем, таверни, кафенета, барове.

Еретрия (Eretria)

В древността е бил втори по значение град на острова, основан е от един от учениците на Платон. Разгледайте акропола, античния театър, двореца и храма.

Амаринтос (Amarynhtos)

Градът има чудесен плаж, а в околностите му има множество византийски църкви.

Неа Стира

Чудесно място за водни спортове.

Скирос (Skyros)

Скирос е част от Спорадските острови и е най-близо намиращият се до Евия. Можете да стигнете до него от пристанище Кими (Kymi). Пътуването трае един час, а билетът е 9 евро.

Забележителности около Евия

Избрани оферти