Начало / Статии / Статии - Франция

Биариц - европейската столица на сърфа

Автор

/

Дойде ли лятото, непременно някъде зад гърба му весело подскача и морето, подтикващо ни да се гмурнем в дълбоките му освежаващи води. Когато обаче и на вятъра му се доиграе и повдигне вълни над главите ни, време е за друг вид спорт – сърфа! Ако се чудите къде може да упражните своите способности върху дъската, предлагаме на пробвате Биариц – европейската столица на сърфа.

Биариц се намира в приказния Бискайски залив на Атлантическия океан в югозападната част на Франция. Хората там винаги са изкарвали хляба си от морето – първоначално около 12-и век като китоловно селище, а по-късно лекари обявяват, че водите около Биариц имат терапевтично въздействие и така привличат многобройни пациенти и туристи.

Градът става по-известен през 19-и век, когато императрица Евгения го посещава и се влюбва в него. Тя е съпруга на Наполеон III и в нейна чест императорът построява на брега на морето летния си дворец, който в днешни дни е известен като Вила Евгения и в който от 1893 г. се помещава хотел „Пале“. Биариц се превръща в курорт на аристократите и някои от честите му посетители са британската кралица Виктория и крал Едуард VII, както и испанският крал Алфонсо III. Други знаменитости, оставили стъпките си по плажовете тук са Ърнест Хемингуей, Виктор Юго, Антон Чехов и Емил Зола.

Биариц се намира едва на 22 км от испанската граница и е част от френската баска страна. Това означава, че в училищата тук децата първо учат баски и чак след това френски, а традиционната френска кухня е смесена с испански привкус.

Градът е пълен с музеи и галерии, сред които и Музеят на морето, който със своите 24 аквариума е един от основните интереси на туристите. Забележителностите на града включват руската православна църква Покров Богородичен, известна със синия си купол, и императорския параклис, построен от императрица Евгения. Не пропускайте да се разходите по крайморската алея, по която се стига до Скалата на девицата – малко островче, особено любимо на влюбените двойки. За по-големите авантюристи е препоръчително качването на старинния фар, откъдето се разкрива великолепна гледка към околностите. В подножието му пък се намира и най-старото игрище за голф в света, отворило врати през далечната 1888 г.

Говорейки за исторически факти няма как да пропуснем, че Биариц е люлката на европейския сърф – през 1957 г. драматургът Питър Виъртел, в града по случай правенето на един от филмите си, за първи път хваща дъската и се спуска по вълните на плажа Кот-дю-Баск (Côte-des-Basques).

В днешно време Биариц е великолепна смесица между курорт за аристократи и за сърфисти. Гран плаж, където се намира Вила Евгения, е също и един от двата най-предпочитани от спортистите плажове. Другият е именно Кот-дю-Баск, едно от най-добрите места за сърф в цяла Европа. От 21 години насам всеки юли в града се провежда и Биариц сърф фестивалът, сред най-престижните фестивали за сърф в Европа, който привлича над 150 000 посетители. В продължение на една-две седмици се организират както състезания между професионалните сърфисти, така и различни концерти.

Биариц предлага на туристите си множество забавления – бутици, кафенета, ресторанти, чайни, барове, клубове, голф игрища – за всеки вкус по нещо, всичко елегантно съчетано с аристократични вили и архитектурни забележителности. Училищата по сърф също се намират навсякъде, така че тук е перфектното място дори новобранци да яхнат вълните.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Биариц! 

>
18 юли 2014 г.

Тагове

екстремен туризъм

сърфинг

Забележителности наоколо

Избрани оферти