Начало / Статии / Статии - Испания

Непознатата Европа: Памплона (дори и без бикове)

Автор

/

Търсачите на силни усещания знаят за Памплона покрай легендарното бягане по улиците на града по време на фестивала Сан Фермин. Книжните плъхове са се пренасяли в нея в “И изгрява слънце” на Хемингуей. Но нито единият, нито другият образ на града е това, което той всъщност е през повечето време.

Макар да е запазила част от романтиката на описанието си от Хемингуей и съдбата й да е свързана с бикоборството в продължение на столетия, Памплона си остава непозната за повечето хора.

Снимка: iStock by Getty Images

Градът все още е частично ограден от средновековните си стени, а в историческия му център величествено се издигат вековни сгради - готическата катедрала, цитаделата от 16-и век и бароковото кметство. Старият град е очарователен лабиринт от тесни улички и просторни площади, където туристите се смесват с местните, дошли да се видят с приятели или да изпият по питие на сянка.

Разбира се, най-вълнуващото време да сте в Памплона е по време на Фестивал Сан Фермин от 6 до 14 юли. Всяка сутрин по време на празника се организира прочутото бягане с бикове по улиците на града (за съжаление, почти всяка година завършващо с ранени и жертви), по време на което смелчаци - мъже и жени, се опитват да избегнат рогата на биковете, а хиляди хора ги подкрепят зад огражденията и от прозорците на сградите по маршрута. По време на фестивала можете да наблюдавате борби с бикове, паради с гигантски фигури и религиозни процесии.

Снимка: iStock by Getty Images

Когато няма фестивал, Памплона изглежда някак някак необичайно спокойна, дори и когато площадите и заведенията й са изпълнени с шумни компании, които се наслаждават на чаша студена бира или тапас (пинчос) след залез. Градът е богат на култура и това е нещо, което често остава на заден план по време на Сан Фермин.

Снимка: iStock by Getty Images

В Музея на Навара в Памплона можете да се разходите из миналото на града и района от праисторически времена почти до наши дни. Вътре ще откриете както древноримски мозайки, така и мавърски сандъци от слонова кост. В музея е изложена и картината на Франсиско Гоя “Marqués de San Adrián” - една от най-добрите му според специалистите по история на изкуството.

Снимка: iStock by Getty Images

Отделете време и на Цитаделата - построена от крал Фелипе II, за да предпази града от френско нашествие, днес от нея са останали част от стените, няколко кули, ровове и павилиони. Самата цитадела е зелено място, където през лятото се провеждат концерти, фестивали и други културни събития.

Ако дойдете в Памплона извън сезона на борбите с бикове, отидете до Пласа де Торос - арената за бикоборство на града. Край арената се издига величествен и реалистичен паметник на бягането с бикове - девет бика и единадесет бягащи хора са замръзнали в напрегнат момент от адреналиновата надпревара. Пред Пласа де Торос има и паметник на Хемингуей.

Снимка: iStock by Getty Images

Самата арена е построена през 1922 г. и побира 20 000 души. Когато не се използва по предназначение, арената е отворена за посетители, които могат да се разходят вътре, да чуят историите на екскурзовода и да видят видео от борбите и бягането.

Вижте актуални оферти за екскурзия или почивка в Испания!

>
05 юни 2023 г.

Тагове

любопитно

полезно

стари градове

забележителности

Забележителности наоколо

Избрани оферти