Начало / Статии / Статии - Италия

Как да организирате перфектното кулинарно пътешествие

Автор

/

NasamNatam.com и кулинарният канал Soul&Pepper TV представят своята нова поредица за кулинарни дестинации и пътешествия.

Снимка: iStock by Getty Images

Малко или много, вие винаги сте кулинарни пътешественици. Всеки път, когато пътувате в чужбина, се превръщате в дегустатори на нейната кулинарна сцена. Дори и най-големите традиционалисти и почитатели на познатото трудно ще издържат на изкушението да опитат поне едно нещо от местната кухня - било то основно ястие, закуска, улична храна, вино или други традиционни напитки.

Ако изкушенията на небцето са ваша страст, храната може да бъде не само част от пътуването, но и причина за пътуване. Ето как можете да организирате перфектното тематично пътешествие, независимо от дестинацията.

Запишете се на кулинарен тур

Всички големи туристически градове по света предлагат многобройни кулинарни турове, по време на които посетителите обикалят града по следите на местната храна. Много от тях са безплатни, други са платени и включват дегустации и консумация. Тези турове обикновено се водят от местни, които ще ви потопят в дълбините на местната кулинарна традиция чрез забавни истории и градски легенди.

Отидете на винена дегустация или разходка сред лозята

Снимка: iStock by Getty Images

Ако сте почитатели на хубавото вино, непременно се запишете на винена дегустация или обиколка на най-близките лозя. Дегустации обикновено се намират лесно в програмата на винените барове и специализираните винени магазини. На много места има и винени музеи, които винаги включват и дегустация.

Не яжте в туристическите зони

Това правило важи за всички известни туристически дестинации. Заведенията в центъра и около големите забележителности (с много малко изключения) са със завишени цени и посредствено качество. Освен това храната в тях обикновено е трансформирана така, че да допада на вкуса на западните туристи. Ако искате да опитате автентичните вкусове на града, отидете поне на три преки от туристическия център и влезте в някое непретенциозно квартално заведение, пълно с местни. Там, където са местните, можете да сте сигурни, че храната е вкусна, а цените са нормални.

Отидете на пазара

Снимка: iStock by Getty Images

Пазарите за храна са едно от най-истинските, най-шарените места да се срещнете с кулинарната сцена на мястото, което посещавате. Разходете се сред сергиите, вижте какво се продава, опитвайте и говорете с продавачите.

Запишете се на готварски урок

Снимка: iStock by Getty Images

Няколко клика в интернет са достатъчни, за да откриете готварски курсове на своята дестинация. Там ще се научите на тънкостите в приготвянето на едно или няколко местни ястия и ще можете даотнесете вкъщи най-ценния сувенир - рецепта, която винаги ще ви напомня за това пътуване.

Влезте зад кулисите на любимите си храни

Снимка: iStock by Getty Images

Много производители на шоколад, бира, сирене и други храни с готовност отварят вратите на своите заводи, за да поканят вътре туристите и да им покажат какво се случва по време на производствения процес. Запишете се за посещение и подгответе всичките си въпроси, за да получите информация от извора.

Напазарувайте продукти

Снимка: iStock by Getty Images

Преди да тръгнете към дома си, не забравяйте да се заредите с онези местни продукти, за които знаете, че трудно се намират в собствената ви страна. Така веднага след завръщането си ще можете да изпробвате новите си кулинарни умения и да почерпите приятели с храна и разкази от последното си пътешествие.

*

Открийте още вдъхновение, идеи и рецепти по българския кулинарен канал Soul&Pepper TV!

>
08 ноември 2021 г.

Тагове

кулинарен туризъм

любопитно

полезно

Soul and Pepper TV

Забележителности наоколо

Избрани оферти