Начало / Статии / Статии - Канада

Класическата китайска градина „Сун Ятсен“ във Ванкувър

Автор

/

Канада винаги се е гордеела със своя жизнен мултикултурализъм, очарователна мозайка от етноси и обичаи, които достигат своя апогей във Ванкувър. Третият по големина град на Канада гледа към Азия, откакто тук пристигат китайски емигранти по време на златната треска през 1858 г. (а по-късно работят на трансконтиненталната железопътна линия). Масираният прилив през 80-те и 90-те години на ХХ в., когато мнозина напускат Хонконг в очакване на връщането му на Китай, пришпорва преобразяването на града в днешното място, където се претопяват и съединяват различни култури.

Класическата китайска градина Сун Ятсен - Канада

Традициите на Азия намират плодородна почва в този бивш аванпост на Британската империя. В едно чудесно предвиждане на градското обновяване класическата китайска градина „Сун Ятсен“ изниква на мястото на бивш паркинг на ръба на Чайнатаун във Ванкувър, третия по големина азиатски анклав извън Ориента, надминаван само от тези в Сан Франциско и Ню Йорк

Тя е била първата (и със славата на най-автентичната) пълномащабна класическа китайска градина, построявана някога извън Китай, започната през 1885 г. от над петдесет умели традиционни занаятчии и градинари, дошли тук от Суджоу, прочутия Градински град на Китай.

Завършеният проект е умален друг свят, оазис на хармония, където е отделено специално внимание на класическия баланс между ин и ян: чрез контрасти между светлина и сянка, голямо и малко, гладко и грапаво – изтънчено възсъздаване на типична за династията Мин градина от ХІV в. Почти всичко е доставено от Китай, включително плочките за покрива на пагодата, естествено скулптираните скали, изтрити камъчета, които създават мозайката, покриваща лъкатушещите пътеки, и бронзовите, оформени като прилепи дръжки на портата.

Къде: В покрайнините на Чайнатаун, Ванкувър, Канада.
Най-добро време: отворена всеки ден; затворена в понеделник в периода ноември-март.

>
14 април 2011 г.

Тагове

градини

паркове

скални образувания

Забележителности наоколо

Избрани оферти