Начало / Статии / Статии - САЩ

Островите Сан Хуан - там, където Сиатъл става безкофеинов

Автор

/

Сврян между крайбрежието на щата Вашингтон и Канада и с Олимпийските планини и подобните на Фуджи вулкани на Каскадите като негов драматичен фон, проливът Пюджит е едно от природно най-величествените и открояващи се кътчета на Тихоокеанския Северозапад.

Островите Сан Хуан, Вашингтон, САЩ

В своите северни краища архипелагът Сан Хуан остава относително неразработен въпреки красивия си пейзаж и близост до Сиатъл, чийто дъждовен климат той не споделя. Архипелагът е съставен от стотици острови, ако броите излизащите на повърхността скали, но само 40 са обитаеми. Спортисти от цял свят идват, за да карат каяк или платноходки, да ловят сьомга и пъстърва, да разпускат или да карат колело по над 800 км хълмисти селски пътища.

Три стада пакостливи косатки, общо около деветдесет на брой, имат тези студени води за свой дом – тук е заснет филмът Свободният Уили, – какъвто е и за много тюлени и делфини. Белоглавите орли са обичайна гледка. Трите най-посещавани острова във веригата са относително плоският Сан Хуан, най-населеният и комерсиалният (елате тук за едни от най-добрите възможности в Америка за любуване на китовете и за неговия хубав Музей на кита); Оркас, най-големият (147 км2), най-хълмистият и с най-разнообразен пейзаж; и спокойният и буколически Лопес, легендарно приветлив остров.

Мнозина смятат Оркас за най- красивия, а сред неговите множество хотели и пансиони „Търтълбек Фарм Ин“ е уникален в много отношения. Той е работеща ферма, разположена върху 320 декара частни ливади, върху които пасат овце и крави, има гори и езерца с патици, със зелена сграда, която датира от края на ХІХ в.

Всяка нощ е романтична в която и да било от неговите единайсет елегантни, непретрупани с мебели стаи, а всяка сутрин е специална благодарение на една отличавана с награди закуска, толкова паметна, че редовно е представяна в списанията за храни (както и в собствената хотелска „Готварска книга на „Търтълбек“).

Къде: Проливът Пюджит, (пътнически фериботи тръгват от Сиатъл през лятото;145 км северно от Сиатъл), Вашингтон, САЩ
Най-добро време: май-септември

Виж най-актуалните офети за пътуване в САЩ!

Виж още:

Екскурзия в Канада

Екскурзия в Мексико

Екскурзия в Куба

>
19 септември 2011 г.

Тагове

алтернативен туризъм

архипелази

велотуризъм

каране на каяк

острови

природни забележителности

проливи

риболовен туризъм

фериботи

Забележителности наоколо

Избрани оферти