Начало / Статии / Статии - Канада

Най-живописните пътешествия с влак

Автор

/

 

Rocky Mountaineer, Канада

Пътят на Rocky Mountaineer е от Ванкувър до Калгари и минава по линиите, през които е минавал канадския Pacific train през 1885г. Ще видите девствена природа – черни лавови скали и каньони, ледникови езера, бурни реки, диви северноамерикански овце, а ако късмет може да зърнете черна мечка или мечка гризли.

Пътешествието продължава два дни с нощувка в Камлупс, Британска Колумбия.

Най – добрите гледки можете да видите, ако сте си резервирали билет за първа класа. Там купола на вагона е направен от стъкло и се намира на втория етаж на влака.

Darjeeling Himalayan Railway, Индия

Романтичното 8 – часово пътуване със странния и малък, приличащ на играчка влак, Darjeeling Himalayan Railway ще тръгне от Силигури и ще ви отведе в Дарджилинг. Това влакче ще ви „покаже“ гледки от Хималаите на височина от около 2300м. С него ще прекосите гъста джунгла, зелени долини, чаени градини и гори от клен, кестен, круша, череша и кардамон. Всичко това ще се случи докато се возите по тясната линия на  Darjeeling Himalayan Railway.

Влакчето е изключителна атракция. Дори е филмирана в някои продукции на Боливуд.


Semmering Railway, Австрия

Semmering Railway тръгва от Глогниц през алпийския проход Земеринг до Мюрцушлаг. Пътуването трае около един час.  Линията е завършена през 1854г., когато не е имало динамит и пробивни машини за тунели. Влакът минава по 16 виадукта и 14 тунела, които са изкопани и направени на ръка. Тази линия е истинско произведение на градското инженерство.

Легендарната линия присъства като мотив на много монети и медали. Най – интересната от тях е монетата от 25евро, която се прави в чест на 150 – годишнината от създаването на Semmering Railway.

Заслужава си да посетите железопътния музей в Мюрцушлаг, където можете да разгледате историята на линията и иновациите в тази сфера.

Еднопосочният билет за Semmering Railway струва 13$.

West Highland Line, Великобритания

Най – забележителната железопътна линия - West Highland Line свързва пристанището Малаиг, което се намира на  Западния бряг на Шотландия, с Глазгоу. Това 90 – минутно пътуване ще ви преведе през езера, отдалечени долини, пусти полета и замъци. Гледките са завладяващи.

Част от линията е виадукта Гленфинан, който е едно от най – големите бетонни структури на миналия век. Този виадукт е филмиран във поредицата за Хари Потър. Там той представлява едно от местата, където минава Хогуарт Експрес.

Най – доброто време, по което можете да пътувате по този маршрут е пролетта. Тогава природата се възражда отново и всичко разцъфтява. По това време ще ви се стори прекрасно, освен ако нямате сенна хрема.

El ChePe, Мексико

Най – модерният и удобен пътнически влак в Мексико е именно El ChePe. Той се придвижва по Ферокарил Чихуахуа ал Пасифик, или наричаната още железопътна линия на Медния каньон. 13 – часовото пътуване свързва планинските райони на Мексико с тихоокеанското крайбрежие. Пътят прекосява стръмни каньони, водопади, пустинни равнини и величествените пейзажи на Сиера Тарахумана.

El ChePe преминава през шестте Медни каньона, които ако се разглеждат като едно цяло са четири пъти по – големи от Гранд Каньон. Дълбочината на клисурите в тези каньони са със средна дълбочина около 2км.

Най – подходящото време за пътуване с El ChePe е от октомври до март, тъй като през лятото температурите са много високи и е прекалено прашно.

Douro Line, Португалия

Douro Line е влак, създаден XIX век, който се задвижва от дизелов локомотив и преминава през клисурите на португалската река Доуро. Пътуването с това влакче отнема час и половина и ще ви предложи гледки от известния винарски регион Доуро с неговите китни малки селца. Интересни са терасовидните лозя и маслиновите гори. Интригуваща като интериор е гарата  Пинхао. Португалия ще ви очарова с природата си.

Ghan, Австралия

Двудневната трансконтинентална линия ще ви покаже живописните, покрити с храсти, земи около Аделайд, минава през пустинния пейзаж на долината Клеър и достига до местност, която има цвят на ръжда. Интересен е и региона на тучната тропическа зона на горния край на континента. Пътуването приключва в Даруин – столицата на щата Северна територия.

Името Ghan е абревиатура на някогашните влакове, които са минавали по този маршрут през XIX век.

Ако имате възможност си закупете билет платина. Златният билет е три пъти по евтин, но платинения ще ви осигури места, които се намират в кабина с отделни бани.

Bergen Railway, Норвегия

Най – високата железопътна линия на Северна Европа минава покрай, издълбаните от ледниковите води, фиорди в Норвегия. Седемчасовото пътешествие ще ви „разходи“ из високите планински вериги между Осло и Берген. Ще видите и ветровитото и безплодно планинско плато Hardangervidda, което е най – голямата защитена дива област в Европа. След това ще прекосите тучните долини, които са в близост до Берген.

90 % от енергията на норвежката железопътна линия се осигурява от водно – електрически централи или от възобновяеми ресурси.  

Интересно е тапас менюто на Bergen Railway, което включва пъстърва, сьомга, консервирано еленско месо, еленски пастет, дивеч и планински червени боровинки. А за да разполагате с повече дневни часове, съветът ни е да пътувате през лятото.

Hiram Bingham Orient-Express, Перу

Hiram Bingham Orient-Express е луксозен влак със спални вагони. Стилът му е от 1920г. Той профучава през мъгливите планини и забързаната река Урубамба в Перу по пътя си към цитаделата на инките в Мачу Пикчу. Седемчасовото пътуване започва от високи равнини, преминава през селскостопанските тераси от ерата на инките и зелени и девствени полета. Интересен е колоритният изгубен град Агуас Калиентес.

Влакът ще ви остави на върха на планината Мачу Пикчу, който се намира на надморска височина от 7 550м. Ако някой страда от височинна болест на разположение има чай от кока и кислород, които притъпяват действието й.

Еднопосочният билет за Hiram Bingham Orient-Express е 334$. В тази цена се включват ястия, които се придружават от перуанско вино, забавления, автобусни трансфери, вход за светилището на Мачу Пикчу, следобеден чай там, и коктейли.

Bernina Express, Швейцария и Италия

Bernina Express ще ви покаже както ледниковите алпийски глетчери, така и олюляващите от вятъра палми на Тирано, Италия. Това е едно от най – стръмните трасета в света, което е построено без ограждения, зъбни колела и кабели. През лятото вагоните са открити, което ви дава невероятната възможност да правите снимки без да ви пречи стъклото.

Завоите, които този влак прави са наистина остри. Пътниците, които се намират в задната част, могат да видят предната част да се движи в противоположната посока.

Би било добре да си направите резервация за влакът, тъй като той е доста популярен и често се случва да няма билети.

Виж актуалните оферти за пътуване до Ванкувър!

>
04 май 2010 г.

Тагове

живописни пътешествия

пътешествия с влак

Забележителности наоколо

Избрани оферти