Начало / Статии / Статии - Канада

Кралският музей на Британска Колумбия и Антропологическият музей - хранилища на местна история изкуство и култура

Автор

/

Редовно нареждан сред десетте най-добри музея в Северна Америка, Кралският музей на Британска Колумбия във Виктория е колкото за деца, толкова и за възрастни и е интригуващ колкото за местните жители, толкова и за чужденците.

Посетителите могат да преминат през историята на провинцията от ледниковата епоха (триметровият вълнист мамут със сигурност ще бъде най-интересният експонат за децата) до нейното миньорско и рибарско наследство, с правдоподобни диорами, показващи богатствата на флората и фауната от планините през делтите до дъждовните гори с умерен климат.

Оборудваната по последна дума на техниката и невероятно популярна зала „Открит океан“ въвежда дошлите в музея дълбоко в тайните на Тихия океан с изложби и аудиовизиални средства, както и с пресъздаване на океанското дъно. Може би най-интригуваща е галерията „Първите хора“, която представя с подробности историята на няколко различни крайбрежни племена преди и след идването на европейците, с изложби на ръчно резбовани маски, церемониални облекла и прически, декоративни аксесоари и текстил, както и тотемни стълбове, гравирани със символи и изображения. Точно зад музея е паркът „Тъндърбърд“, най- голямата изложба на тотемни стълбове в света.Понякога дърворезбари демонстрират на място своите вековни методи.

Във Ванкувър, най-големия град на провинцията, се намира Антропологическият музей, чиято колекция от местно изкуство е не по-малко звездна, тъй че си струва трийсетминутното пътуване на запад от Гранвил Айлънд до кампуса на Университета на Британска Колумбия. Настанен в една печелила награда сграда, проектирана от Артър Ериксън, той е прочут най-вече с кедровата си скулптура Гарванът и първите хора от Бил Рейд, индианец от племето хайда. Сами решете кой печели състезанието по тотемни стълбове – колекциите и на двата музея са забележителни.


Къде: Ванкувър и Виктория, Канада
Кога: Май - Август

>
17 декември 2019 г.

Тагове

антропологически музеи

археологически музеи

архитектура

Забележителности наоколо

Избрани оферти