Начало / Статии / Статии - Канада

Ски курортът „Уислър-Блаккомб“ - удвоете удоволствието

Автор

/

Потвърждение, че пристигането тук наистина е половината от забавлението, поразителният 120-километров крайбрежен път „Сий то Скай“, свързващ Ванкувър и „Уислър-Блаккомб“, е вероятно най-красивият подстъп към който и да било ски курорт в света.

Уислър-Блаккомб - Канада

С изключение на Албърта, никоя друга канадска провинция не може да се съизмерва с планинската красота и величественост на Британска Колумбия, както и магистралата, и един ден по склоновете ще го потвърдят.

Сдвоените гигантски върхове Уислър и Блаккомб, свързани в основата си от селището в европейски стил Уислър, само за пешеходци, не само са най-големите ски дестинации в Северна Америка, но и редовно оглавяват класациите като най-добрите – а техните двама-с-един-билет лифтове просто подслаждат нещата.

Безброй неща тук превъзхождат всичко в категорията си: най-голямото отвесно снижение (над 1500 м) от който и да било ски курорт на континента, 28 000 декара годни за каране на ски терени (което е с 8000 декара повече от най-големия курорт в САЩ), над 200 маркирани трасета, 12 масивни алпийски чаши,неразгадаемите 9 метра снеговалеж на година и ски сезон, който трае от края на ноември до май (с лятно каране на ски върху Блаккомб от средата на юни до август). Всичко това изглежда изумително, както и несравнимата високоскоростна лифтова система и усмихващият се и ефикасен персонал (от сервитьорките до ски инструкторите).

Всъщност самият размер на „Уислър-Блаккомб“ позволява на милион и отгоре посетители всяка година някак си да се загубят по своите лични любими писти – тук реално не може да се усети пренаселеност. Единственото нещо, което може да развали впечатленията, е времето, което е непредсказуемо до крайност: с курортна база на само 660 м н.в. долу често вали, въпреки че почти винаги се прояснява, когато тръгнете към върха. Вървете нагоре.

Макар 55 процента от трасетата и на двете места да са с етикетче „за средно напреднали“, „Уислър-Блаккомб“ са придобили нещо като култова репутация сред напредналите скиори и любителите на екстремното каране – спечелването на надпреварата за Зимните олимпийски игри през 2010 г. показва качеството на терена. Трасетата са и дълги (най-дългото е 11 км) и ефектно разположени, с прочути гледки от седалковия лифт. Неутолимите скиори могат да се възползват и от възможността да карат хелиски с водач.

„Уислър-Блаккомб“ се гордее с повече хотели по склоновете, отколкото всеки друг курорт в Северна Америка. Неговата единствена собственост обаче е напереният „Феърмонт Шато Уислър Ризорт“, една приветлива крепост с фронтони, извисяваща се над ски областта в основата на връх Блаккомб и въплъщаваща стила на големите стари хотели на канадската железопътна компания „Канадиън Пасифик“. С 560 стаи той не е точно интимен, не е и евтин (особено що се отнася до неговите подходящи за кралски особи апартаменти), но това е мястото за ски и социални контакти.

Неговият прочут брънч на блок маса, сервиран в неделите, е достатъчна причина да отседнете тук, както и заради превъзходните СПА-процедури, които са блаженство след ските. Когато сезонът свърши, „Шато Уислър“ без усилия се превръща в лятно място за забавления, със своето игрище за голф с 18 дупки, проектирано от Робърт Трент Джоунсън-младши, което редовно е класирано сред най-добрите в Канада, а другите три игрища са разположени на един удар разстояние.

Къде: Уислър-Блаккомб, Британска Колумбия, Канада.
Най-добро време: избягвайте също началото (декември) и края (април) на сезона, ако искате да карате ски в цялата планина.

>
30 декември 2010 г.

Тагове

зимен туризъм

ски дестинации

социален туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти