Начало / Статии / Статии - Великобритания

Национален парк Сноудония - там, гдето крал Артур и неговите рицари спят

Автор

/

Колкото и да е благословен с живописни градове и крайбрежни селца, Уелс е най-известен с поразително красивите пейзажи, а планината Сноудония предлага несравнима величественост и красота. Казват, че духът на крал Артур наблюдава от връх Сноудон, където (според легендата) неговите Рицари на кръглата маса лежат заспали.

Национален парк „Сноудония“, Долгеллай, Уелс

Със своите 1085 м той е вторият по височина връх във Великобритания, след шотландския Бен Невис. За разлика от американските национални паркове, в Сноудония живеят хора. Едно от селищата из неговия разпръснато застроен терен е Лланберис, който е изходната точка за стръмен едночасов преход (7–8 км) със Сноудонската планинска железница (тричасов преход пеша е популярна алтернатива); единствената зъбчата планинска железница в Британия прави този преход от 1896 г. насам. Тя спира само на двайсетина метра под върха, оставяйки последния етап кратък и лесен за слабите в коленете.

От върха в ясен ден може да се види по-голямата част от територията на парка (1344 км2) с разнообразни пейзажи и на 144 км от ирландските планини Уиклоу. Тук се намират някои от най-ефектните и вълнуващи природни красоти на страната и има възможност да ходите брулени от вятъра по голите хълмове, да упражнявате ветроходство по езерата, да карате велосипед по маркираните маршрути и да се наслаждавате на извънредно разнообразните естествени красоти и дива природа.

Назъбени скалисти върхове и гористи долини се съединяват с 43 км брегова линия, но почетното място принадлежи на самия връх Сноудон, най-високият измежду петнайсетте върха в парка с височина над 900 метра. Неговото уелско име, Ир Уитва, означава „гробница“, отпращайки към гроба на Рита Гаур, легендарния гигант, убит от крал Артур.

Къде: Долгеллай и Бала, Северен Уелс, Уелс
Най-добро време: май-юни и септември-октомври.

Виж най-добрите оферти за пътуване във Великобритания!

Виж още:

Екскурзия в Ирландия

Екскурзия в Шотландия

Екскурзия в Лондон

>
25 октомври 2011 г.

Тагове

велотуризъм

върхове

любопитно

национални паркове

пешеходен туризъм

планини

Забележителности наоколо

Избрани оферти