Начало / Статии / Статии - Великобритания

Замъкът Кайрнарвон - английски икони от едно укрепено минало

Автор

/

Казват, че няма друга страна в света с толкова много замъци на квадратен километър, колкото Уелс. От римските гарнизони и норманските укрепления до саксонските фортове историята на Уелс е написана с камък.

Замъкът Кайрнарвон, Бангор, Уелс

Посетителите никога не трябва дълго да търсят следващата полуразрушена руина или заплашителна средновековна грамада – Уелс има към 300 замъка за разглеждане. Поредица от повече от дванайсет мрачни замъка в Северен Уелс е построена, като се почне от 1277г., от страховития английски крал Едуард І (1277–1307), за да впечатли и в крайна сметка (в 1282г.) да покори сприхавия Уелс.

Назъбеният замък Кайрнарвон, разположен на пролива Менай, е изграден върху място, известно от римско време като входа към Сноудония. Той е бил най-големият от замъците на Едуард – официалната кралска резиденция в Северен Уелс и седалище на правителството. Неговите осмоъгълни кули от ХІІІ в. все още властват над града.

Едуард ІІ, роден тук през 1284г., също получава почетната титла Принц на Уелс през 1301г., като жест, с който да спечели благоразположението на народа на Уелс; това е титла, с която се удостоява най-големият син на властващия английски монарх до ден днешен.

Замъкът е свидетел на две такива удостоявания през ХХ в.: Едуард ІІІ, представен от своя баща Джордж V през 1911г., и Негово Кралско Височество Принц Чарлс, сегашният Принц на Уелс, през 1969г. – последното с голяма пищност и церемонии.

За подслон далеч не кралски, но пък с толкоз много удобства, най-доброто уелско гостоприемство в чифликчийска къща може да бъде открито в това чаровно кътче на Северен Уелс. „Тин Рос“ и неговият разпрострял се на 280 декара чифлик е един от най-прекрасните провинциални уелски хотели, управляван от семейство, чиито изключителни умения в кухнята играят немалка роля за неговия статус на най-добра база, от която може да се посещават множеството чудеса на Северен Уелс.

Къде: Замъкът Кайрнарвон, 13 км югозападно от Бангор, Уелс, Великобритания
 

>
18 юли 2011 г.

Тагове

замъци

любопитно

стари градове

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти