Начало / Статии / Статии - Великобритания

Хотел Тресантон и ресторант Сийфуд - крайбрежни наслади в Корнуолската ривиера

Автор

/

Старо убежище за яхти, някога разнебитеният хотел „Тресантон“ е разработен и възроден чрез умело преустройство под покровителството на нови собственици, за да се превърне в най-доброто място за отсядане в този отново моден югозападен край на Британия.

Тук на полуостров Роузланд върху южния бряг на Корнуол с умерен климат, в живописното и непокварено от цивилизацията селище на Сейнт Моуз, Олга Полидзи (потомък на най известната хотелиерска династия в Англия – Форте) и нейното семейство са създали един бутиков хотел с морски мотиви, разхлаждани от бриза тераси, великолепни гледки и скромен, но превъзходен ресторант, специализиран в местни продукти с леко средиземноморско влияние (една от многото черти на хотела, които напомнят за морски курорти далеч пo на юг). Това е единственото място в Корнуол, където си заслужава да бъдеш за неделен обяд.

Хотелът може да организира и пикник за вас до тихите заливчета и пустинни плажове на близкия полуостров Лизърд (най-южната точка на Англия и един от най-красивите). Дотам се плава на фамилната 48-футова едномачтова ветроходна яхта „Пинукия“, първоначално готвена от италианския издател Ридзоли за състезанията от Световната купа през 1939 г.

Друго заслужаващо внимание място е прочутият ресторант „Сийфуд“ в Падстоу. Приятното малко пристанище Падстоу е едно от най- старите градчета в Корнуол (основано през VІ в.) и с достатъчен чар на нещо старинно, за да се отбият в него пътуващите към Ландс Енд, но неговите почитатели, които си резервират места тук месеци предварително, едва ли ще попаднат случайно в това толкова хвалено място. Тук идват хора от цялата страна („чужденци“ за кореняците корнуолци), за да похапнат в този светъл, просторен, пълен с растения ресторант, разположен в един бивш зърнен склад край пристанището, и с трепетно вълнение да опитат както класически ястия (печен на скара морски език по дувърски, местни стриди), така и създадени с богато въображение адаптации (пикантно рибно къри по гоански, равиоли с морски дарове).

Грижливият и експертен избор на местни „дарове от морето“, дело на главния готвач-собственик, автор на книги, участник в кулинарни предавания на Би Би Си и гуру на кухнята с морски продукти Рик Стайн, най- добре проличава в неговата запазена марка – главното блюдо fruits de mer, за което продуктите се подбират от клатушкащите се отвън траулери и лодки за лов на омари.

Къде: 483 км югозападно от Лондон, 88 км североизточно от Ландс Енд
Най-добро време: април- септември за ветроходство и водни спортове.

>
08 май 2012 г.

Тагове

ветроходство

водни паркове

ресторанти

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти