Начало / Статии / Статии - Великобритания

Градината „Боднант“ и „Бодисгален Хол“ - градина и резиденция за всички сезони

Автор

/

Най-красивата градина на Уелс е разположена над река Конуи, с изглед към една от най-прелестните долини и на фона на съвършените като пощенска картичка планини Сноудония. Достатъчно значима, за да предизвика защитата на Националния фонд през 1949г., градината „Боднант“ е една от най-хубавите на всички Британски острови, а не е тайна, че англичаните са в безпощадно съревнование по ботаническата част.

Градината „Боднант“ и „Бодисгален Хол“, Северен Уелс

Тук е един увеселителен парк за всички сезони, обхващащ почти 400 декара, подредени в строго симетрични в италиански стил тераси, започващи от резиденцията и водещи надолу до дива градина, пълна с ярки цветя, екзотични храсти, величествени дървета и скални образувания.

В зависимост от годишното време посетителите могат да се наслаждават на долчинки, плътно обрасли с рододендрони, камелии или магнолии, старомоден синчец, или на арката Лабърнам, 550-метрова тунелна алея, където маса от златисти цветове се съединява и засреща над главите, най-добра гледка в края на май и началото на юни.

Създаването на градината започва през 1875 г. и днес Боднант е все още величественият дом на лорд Аберконуи, почетен президент на Кралското градинарско дружество, който  очевидно не би могъл да помисли за по-хубаво място, в което да прекара старините си.

Представете си, че сте  равен на лорд Аберконуи и проверете за място в „Бодисгален Хол“ в близкия град Лландудно, често споменаван като  най-добрият провинциален хотел в Уелс. Че това е отбрано място се вижда незабавно от величествените, огромни,  безпогрешни цветни композиции на входа, масивните камини и великолепния подбор на фини антики. Напъхана сред  дърветата по покрайнините на националния парк Сноудония, главната резиденция датира от ХVІІ в. (включваща  наблюдателна кула от ХІІІ в.). Много от стаите са с прекрасен изглед към планините Сноудония и близкия Конуи,  малък средновековен град с идеално запазени стени, който е изникнал около един важен едуардиански замък от ХІІІ в. Малкият викториански крайбрежен курортен град Лландудно е само на една миля оттук, неговите пастелни хотели  са по крайбрежния булевард и по протежение на богато украсения, пищен кей.

Не се поддавайте на изкушението на  ресторантите на открито, които  обещават прясна морска храна, заради поне една вечеря в „Бодис гален“. Опитайте  агнешко по уелски, омари по  англезски и сьомга от река Конуи. След вечерята разходки на лунна светлина могат да  ви доставят наслада сред  симетрични градини от ухаещи рози и билки и чемширов жив плет, възстановени по архиви  от ХVІІ и ХVІІІ в.  Грижливо скрити сред 200 акра прекрасно гледани земи са шестнайсет малки къщички, много от  тях с частна дворна  градина, за тези, които искат да се насладят на фантазията да притежават малко каменно бунгало в уелската провинция, пък било то и само за една нощ.

Къде: Конуи и Лландудно, Северен Уелс
Най-добро време: пролет-есен

Виж най-добрте оферти за пътуване във Великобритания!

Виж още:

Екскурзия в Лондон

Екскурзия в Шотландия

Екскурзия в Ирландия

>
21 септември 2011 г.

Тагове

ботанически градини

градини

екзотика

любопитно

планини

стари градове

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти