Начало / Статии / Статии - Холандия

Непознатата Европа: Дордрехт, най-старият град в Нидерландия

Автор

/

Нидерландия има не едно и две места, които туристите мечтаят да включат в маршрутите си - от Музея на Ван Гог и круиз по каналите на Амстердам до приказните градини Кукенхоф и красивия като от картичка град Делфт.

Но ако искате да задълбаете и да видите място, което е събрало сякаш цялата история на Нидерландия в себе си, тръгнете към Дордрехт.

Дордрехт е най-старият град в Нидерландия. Пръв получава права на град през 1220 г. и през годините е един от най-богатите търговски градове в района. Около него текат няколко реки, по които са се транспортирали стоки като дървен материал, зърно и вино.

Снимка: iStock by Getty Images

Много от сградите в историческия център на Дордрехт са паметници на културата - над 1000. Не всички обаче са превърнати в музеи. Много от тях крият зад фасадите си чудесни ресторанти, кафенета, театри и магазини. Старата водна кула пък е превърната в хотел “Вила Аугустус”.

Снимка: iStock by Getty Images

Най-добрият начин да разгледате града е пеша. Ако обичате да посещавате забележителности, в Дордрехт не пропускайте Голямата църква (Grote Kerk), Музея на Дордрехт с богатата му колекция от картини, старата кметска къща с невероятния й интериор и августинския манастир от 13-и век “Хет Хоф”.

Тъкмо в този манастир през 1572 г. се събират представители от седемте провинции на Ниските земи и под ръководството на Вилхелм Орански замислят въстанието, което ще постави началото на независимостта на нидерландските земи от испанската корона. Затова и Дордрехт е смятан от нидерландците за люлка на независимостта.

Снимка: iStock by Getty Images

За да се пренесете в онази епоха, разходете се край старото пристанище (брегът покрай стария град) и вдигнете глава, за да видите фасадите на старите складове и къщи на търговци - това е мястото, от което започва златната епоха на Нидерландия.

През вътрешния град минава обозначен пешеходен маршрут, който ще ви преведе през някои от най-интересните исторически сгради, музеи, пристанища и улици с магазинчета.

Ако предпочитате да видите града от лодка, изберете електрическа и опознайте Дордрехт от друга гледна точка. Ще минете покрай къщи с основни във водата и ще се мушнете под тъмните мостове на града.

Снимка: iStock by Getty Images

В града има куп пристанища с крайбрежни ресторанти или заведения върху лодки. Не подминавайте и малките улички - някои от най-добрите места за хапване са скрити тъкмо там.

Ако искате да разгледате и други интересни места в района, близо до Дордрехт се намира прочутият парк с вятърни мелници “Киндердейк”. Недалеч е и националният парк “Де Биесбош”, а почитателите на градската суматоха и космополитните места да хванат влака за Ротердам.

Вижте актуални оферти за екскурзия до Амстердам!

>
01 септември 2023 г.

Тагове

любопитно

музеи

романтични места

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти