Чифлик

За града

Оферти

Статии

Чифлик / Chiflik

Чифлик се намира в пoлите на Троянския балкан по  най-горното поречие на река Бели Осъм,  на 170 км североизточно от Софиq,  в южната част на област Ловеч на 15 км югозападно от Троян.

Това е  райско кътче  с богата история и процъфтяващ туризъм, където туристите могат да  прекарат приятни мигове сред великолепната природа. Чифлик е отправна точка на много туристически маршрути към хижите в Троянския балкан.

Туристи идват от цялата страна и чужбина,  за да се насладят на спокойствието на Троянския Балкан и да се потопят в басейна с минерална вода.
 
Най-ниската част на курорта   е на 600 м. надморска височина, а най- високата е връх “Боба” - 1707 м. Връх “Козя стена” пък е висок 1670 м. Той има интересен релеф и е любимо място за туристите. Наблизо е хижа " Козя стена " . Ландшафтът на Чифлик е алпийски и изключително живописен . Тук се намират резерватите "Стенето" и "Козя стена"  - част от национален парк "Централен Балкан".
   
     Долината на река " Бели Осъм " и притоците й Рогачева, Козещица, Габровница и др. има богата растителност, наоколо хълмовете са покрити с букови и иглолистни гори.    
   
     Съчетанието на планина и минерална вода  прави курорта  притегателна точка за туризъм както от хора, любители на водните забавления, така и от тези, харесващи преходите до околните планински хижи в Троянски балкан и до другите природни забележителности в землището на Чифлик: седловините "Кашка" и "Маркова ливада", скалните феномени "Ушите", "Садраната стена", "Рогачеви камъни".
   
В горната част на Чифлик е бързо развиващия се курортен комплекс  в  близост до открития минерален извор. От него  се пълни голям открит басейн  и множество по-малки басейни в почивните станции  наоколо .

Извиращата в Чифлик от над 1000 м дълбочина минерална вода  с температура 50 градуса пълни голям открит бабсейн с олимпийски размери.


     Големият басейн в Чифлик работи от  средта на май до края на  септември и е  притегателна точка за хора отблизо и далеч, идващи да прекарат отпуска си в някоя от околните почивни станции или в частна квартира, или просто през уикенда да се потопят във водата и да прекарат няколко приятни часа.    
   
     Цената на един билет е 3 лв. за деца и 4 лв.  за възрастни за цял ден. Има и платен паркинг за 3 лв на ден близо до басейна.     Наоколо има множество заведения и магазинчета в услуга на летовниците.    

     Троянския балкан е изключително живописно място, предлагащо разнообразни възможности за почивка за хора с различни предпочитания. Наблизо е разположено Беклемето, където скиорите могат да се спускат по добре подготвените ски писти.    
   

Транспорт

Чифлик  се намира  в централна Северна България близо до град Троян в Троянския балкан почти в Географския център на България.

     До Троян водят множество автобусни линии.      Туристи идват от всички райони на страната.  Най-многобройни са туристите от София, Пловдив, Варна, Русе, Плевен, Ловеч.     

     До Чифлик    може да се стигне с редовните автобусни линии от Троян или с оргазнизиран таксиметров превоз на цена 10 лв.

Забележителности

   
България има богата история и село Чифлик има своето място в нея, селото  е част  от бурната история на България: борбата за свобода и независимост, участието на хора от Чифлик във войните след Освобождението и в икономическите и политическите процеси на млада България.         
           Първите жители на чифлик идват тук в края на 18-ти век. Това са търсещи спасение българи от Тракия и Дунавската равнина, които са намерили укритие тук в закътания Троянски балкан, в землището на бъдещото село Чифлик.    
     Тук са заварили труднодостъпни места край течението на река Бели Осъм, където да построят къща, да освободят малко място за себе си, животните и земеделските култури.

Чифлик е уникален курортен комплекс. В него неповторимата природа се съчетава с архитектурната фантазия, която си съперничи само с най-хубавите европейски курорти. Ландшафтът е изключително живописен, с алпийски характер. Тук се намират природните релефни и биосферни забележителности, част от Национален парк "Централен Балкан", включващ биосферен резерват Козя стена, с прочутия цъфтящ тук еделвайс, седловините Кашка и Маркова ливада, скалните феномени Ушите, Съдраната стена, Рогачеви камъни, ерозионните котли на Камачарската река и други.

Резерватът "Козя стена" е обявен е за резерват през 1987 г. Намира се в землището на с. Чифлик, Троянско, западно от прохода Троян - Кърнаре. До него се достига за около час по Международния маршрут в.Ком - н. Емине /Е-3/ от Беклемето до хижа "Козя стена". Площта на резервата е 904,3 хектара. Разположен е в стръмна, варовита, труднодостъпна част на планината.

"Козя стена" е истински ботанически рай. В него се опазват над 40 вида редки и защитени растения - Благаево бясно дърво, Рохелова каменоломка, Лунна папрат, Самодивско лале, Теменуга, Високопланински желтак, Старопланинска лазаркиня, Сребърник и бялата звезда на планината - Старопланинския еделвайс. В "Козя стена" гнездят над 60 вида птици, от които в Червената книга на България са - големият и малкият ястреб, осоядът, черният кълвач, гълъбът хралупар, уралската улулица. Тук живеят диви кози. В резервата се намира и един от най-красивите старопланински врхове - връх Козята стена, обявен за природна забележителност и на места подходящ за алпинизъм. Гледан от юг, връх Козя стена не е впечатляващ геоложки феномен и нищо не подсказва на наблюдателя какво се крие зад близкия скален ръб.

Погледът от север внушителна гледка към един почти стометров скален отвес, формиращ каменната грамада на върха. Още по-впечатляващ е погледът от върха надолу към стената и обширните букови гори под нея. От върха се открива чудесна гледка на север към Предбалкана и на юг към върховете на Средна гора, а при ясно време и към Родопите и Рила. Рогачева река се спуска от стръмните северни склонове на резерват Козя стена - подножието на връх Кучето, преминава покрай красивите Рогачеви камъни и на границата на резервата излиза до хижа "Хайдушка песен". Събира в себе си водите на Драганов дол и Малкия дол и под Дългата рътлина се слива с река Козещица, за да образува река Бели Осъм. Цъфтящият в резервата "Козя стена" еделвайс, заедно със седловините Кашка и Маркова ливада, скалните групи Ушите, Съдраната стена и Рогачеви камъни, и ерозионните котли на Качмарска река, представляват комплекс от природни забележителности, които привличат туристи и природолюбители. В резервата се намира хижа "Козя стена", а съвсем близо е хижа "Хайдушка песен", която е и добър изходен пункт за разглеждане на резервата и походи по пътеките на еделвайса.

Връх Кучето е скалист връх е разположен непосредствено на запад от запомнящата се Козя стена. Той е част от главното било, но не е особено висок. През него минава и южната граница на резервата "Козя стена". Кучето е част от район, описан като място с изключително ценни растителни съобщества. Тук е едно от местата в Стара планина, където можете да видите старопланинския еделвайс. Следващият връх на запад по билото на Стара планина е връх Ушите. Той е известен още като Капуджика, Вратцата, Малката врата. Върхът е западната граница на резервата "Козя стена". Оттук започва карстовата област, простираща се до самия връх Козя стена. Между скалистото възвишение Кучето и връх Ушите се простира ръбът Трионите.

Беклемето  е  най-високата точка на Старопланинският проход Троян-Кърнаре (1590 м.). Паметник-арка увековечава подвига на руските войни.  Тук през януари 1878 руският отряд, дейно подпомаган от местните жители, щурмува и овладява добре укрепения от турците проход и въпреки огромния сняг, жестокия студ, невъзможното трасе и  неспирния огън на противника,  превзема прохода.

Туристически комплекс Беклемето е  разположен в една от най-красивите части на Национален парк Централен Балкан и е на разстояние 20 км от град Троян.

Събития

Чифлик има своето място в борбата  за свобода и независимост.
     Въпреки че тук не са живели турци, жителите на селото са ставали жертва на османските поробители.    
   
          През селото са минавали много четници и чети , както и въстаници през Aприлското въстание 1876г. Някои от тях като Тодор Каблешков, Найден Попстоянов, Стефан Почеков и Георги Търнев са загинали или заловени тук.    
   
     През лятото на 1867г. оттук е минал Панайот Хитов , със своята чета, знаменосец е бил Васил Левски .   Оттук са преминали след Aприлското въстание 1876г.  Панайот Волов и Георги Бенковски.      В Чифлик са заловени Тодор Каблешков и неговата група: Найден Попстоянов, Стефан Почеков и Георги Търнев.    
   
     Всяка година Чифлик отдава почит на борците за свобода. Организира честване на тези събития , включително и жива картина. Всяка година в началото на юни Чифлик отбелязва Априлското въстание и отдава почит на героите загинали в борбата за свобода на България. Тук са отекнали едни от последните изстрели на Априлското въстание.Тук е издигнат паметник и на Тодор Kаблешков.
   

Забележителности около Чифлик

Избрани оферти