Начало / Статии / Статии - Занзибар

Приливите и отливите в Занзибар - какво трябва да знаете?

Автор

/

От всички острови, които съществуват на Земята, Занзибар е един от най-популярните - райско кътче с достъпни цени, където хиляди българи откриват слънце и плаж посред българската зима.

Ако ви предстои за първи път да посетите Занзибар, има една особеност, за която трябва да сте наясно - на повечето места на острова приливите и отливите са сериозни. Всъщност, толкова сериозни, че могат за няколко часа да оставят хотела ви без плаж.

Ето всичко, което трябва да знаете по темата.

Къде в Занзибар има най-големи приливи и отливи?

Снимка: iStock by Getty Images

Единствената част на Занзибар, която е съвсем слабо засегната от приливите и отливите, е северното крайбрежие. Тези туристи, които държат най-вече на плажа по време на почивката си в Занзибар, си избират хотели точно в тук. Тъй като тези, които не идват за пръв път на острова, са наясно с тази особеност, местата в хотелите по северното крайбрежие обикновено се запълват по-бързо.

Източното, западното и южното крайбрежие на Занзибар са по-силно засегнати от отдръпващите се води. В часовете на отлива водата се отдръпва с 200-500 метра, а на някои места с до километър навътре в морето.

През това време ще имате пред очите си безкрайна пясъчна равнина и плуването е невъзможно. Ако не държите да плувате през целия ден, това е подходящо време да отидете на екскурзия (например до Каменния град или до мангровата гора с червени маймуни Джозани), да посетите плантация за подправки или да дремнете.

Как да разберете кога е отливът?

Снимка: iStock by Getty Images

Повечето хотели слагат на видно място разписание на приливите и отливите, за да могат гостите им да си направят планове кога да идат на плаж и кога да изберат други занимания.

От хотел до хотел може да има съществена разлика, тъй като природата на острова е цяла микросистема с много особености. Преди да резервирате своята почивка в Занзибар, проверете къде се намира избраният от вас хотел и обсъдете предпочитанията си с туроператора, за да сте сигурни, че мястото ще отговаря на очакванията ви.

Още полезни четива, преди да тръгнете към Занзибар:

Почивка в Занзибар - полезна информация и съвети за перфектно пътуване

Защо сериозно да обмислиш Занзибар за лятна почивка?

Вижте актуални оферти за почивка в Занзибар!

>
02 ноември 2023 г.

Тагове

екзотика

любопитно

плажове

полезно

романтични места

Забележителности наоколо

Избрани оферти