Начало / Статии / Статии - Италия

Летояни – глътка спокойствие в Сицилия

Автор

/

Летояни е малко крайбрежно градче на остров Сицилия, което се намира само на 5 км от Таормина, но е далеч по-малко известно – и съответно по-спокойно и по-евтино. Всеки, който е бил в Сицилия, знае, че откриването на място, което може да се нарече „спокойно“ там, не е лека задача.

Тук не липсва обаче нищо от онези прекрасни неща, заради които ходим в Сицилия – Летояни си има дълъг пясъчен плаж, няколко много добри ресторанта за морска храна, романтична крайбрежна пешеходна алея и разнообразни заведения, в които да изпиете вечерните си коктейли или чаша вино с гледка към морето.

Всъщност крайбрежните ресторанти на Летояни са толкова добри, че за вечеря тук идват туристи от съседните Джардини Наксос и Таормина. Този факт не е толкова учудващ, когато разберете, че преди да бъде открит от туристическата индустрия, градът е бил прочут с риболова си и с рецептите си с морски продукти.

Посетете неоготическата църква Сан Джузепе в центъра на Летояни, поспрете за малко до паметника на Франческо Дуранте. Дуранте (1844-1934) е бил изключителна личност – знаменит за времето си хирург, първи в Италия извършил успешна операция на мозъчен тумор. По негова заръка е построен внушителният Палацо Дуранте – изцяло с местни материали и от местни майстори. На Дуранте е посветен и единственият музей в града.

От местните сладкиши непременно опитайте пипареле, ндзуди, пинцолата и типичните за цяла Сицилия каноли.

Голям плюс е, че можете да хванете автобуса и да отскочите до кипящата Таормина за интересни събития, летни фестивали или изкачване до вулкана Етна. Друга възможност за разглеждане на забележителности в района са Месина (на 45 км) и Катания (на 50 км).  

Вижте най-добрите оферти за почивка в Летояни.

Виж още: 

Почивка в Палермо

Почивка в Катания

Почивка в Чефалу

>
27 януари 2017 г.

Тагове

плажове

Сицилия

Забележителности наоколо

Избрани оферти