Начало / Статии / Статии - Италия

Еолийски острови - архипелаг от вулканични скъпоценности

Автор

/

Еолийски острови, Италия

Наречени на Еол, бога на вятъра, и известни също като Липарски острови, веригата на Еолийските острови (Isole Eolie), разположена на североизток от Сицилия, на картата на Средиземно море са само едни точици.

Тази огърлица от седем малки острова е благословена с пещери, заливи, закътани долчинки, лесни за каране пътища и все още активни вулкани. Макар да са бебета в сравнение с Етна, разположен на източния бряг на близката Сицилия, вулканите върху Стромболи и Вулкано (където според легендата живеел Еол) са създали меланхолията, красивия терен и пясъчните черни плажове.

В Липари, атрактивната столица на острова и най-голямото селище тук, има оживен стар град, над който се извисява замък от ХVІІ в., приютил забележителен археологически музей. Приятен път обикаля непроменения остров Салина и двата му угаснали вулкана; неговият непринуден пейзаж е фонът на популярния италиански филм Пощальонът (Il Postino).

Но перлата на архипелага е Панарея, блестящо запазил типично италианската смесица от простота и върховен шик. Създаден през 60-те години на ХХ в. като бохемска алтернатива на твърде модния курорт Капри, той е лятната дестинация на италианците от Севера, облечени по последна мода и с дизайнерски дрешки, които идват заради босоногия начин на живот и бавното темпо.

Единственото време да изглеждате поне минимално блестящ и ефектен е при вечеря в хотел „Рая“, чиито открити за бриза тераси и превъзходен ресторант са с изглед към впечатляващите вулканични скали по брега и Иду, винаги боботещия вулкан на Стромболи.

Вулкано е островът най-близо до Сицилия, 35 км от северния бряг. Кораби на подводни криле (aliscafi) и корабчета обслужват различните Еолийски острови, тръгват от Неапол (с кораба на подводни криле пътуването трае 5 часа). От северния бряг на Сицилия кораби тръгват от Палермо, Милано и Месина. Архипелагът е свързан с междуостровен транспорт, който е значително по-нарядко извън сезона.

Къде: Сицилия, Италия
Най-добро време: най-малко хора има през май, юни и септември.

А тук вижте най-добрите ни оферти за почивки и екскурзии в Сицилия!

>
03 юли 2018 г.

Тагове

вулкани

острови

Сицилия

Забележителности наоколо

Избрани оферти