Начало / Статии / Статии - Италия

Таормина - върху свой естествен балкон с изглед към Етна

Автор

/

Преди повече от двайсет и три века, когато Сицилия е част от Гърция, този планински градец вече е бил прочут със своите  завладяващи гледки. В качеството си на най-модния курорт на Сицилия, Таормина е описана от Ги дьо Мопасан като „всичко, което сякаш е създадено на земята, за да съблазнява очите, духа и въображението“.

Таормина - Италия

В древногръцкия му амфитеатър (Teatro Greco) може да се насладите на едно от най-прелестните местенца в света. В рамката на колоните на сцената е покритият със сняг връх Етна, а отвъд са Месинските проливи и твърдата земя на Италия и Европа. Акустиката е също толкова впечатляваща, а театърът, изсечен в скалите на връх Тауро, на 200 м надморска височина, е все още използван всяко лято за фестивал на изкуствата, киното и музиката. Да гледаш някоя от класическите гръцки драми, изпълнявана точно преди залез-слънце, е преживяване, което няма равно на себе си.

Най-любимото прекарване на времето в града е passeggiata из неговата обвита в бугенвилии ивица от бутици и магазинчета за антики и керамика, между които има закътани площадчета и драматични белведери. Поспрете в едно от кафенетата и опитайте някой традиционен сицилиански десерт от гранита (ароматизиран натрошен лед), докато гледате как Етна изпуска тънки струйки дим в сицилианското небе.

След това се върнете в хотела, който потвърждава една стара максима: „Църквата и държавата  винаги са знаели как да изберат най-хубавия имот“. „Сан Доменико“, луксозен хотел, от който се откриват смайващи гледки към Етна, е построен като доминикански манастир през 1430 г.

Днес той е най-хубавият в Сицилия и един от най-романтичните хотели в Италия, като стаите му са действителните (макар и разширени) килии на монасите допреди век. Братята никога не биха приели кованото желязо или богато резбованите дървени  легла, колосаните ленени чаршафи или любезното обслужване.

Насладете се на охладен сок от нар преди вечерята в бившия параклис, днес повдигащ настроението хотелски бар. Вечерята в главната зала, някога трапезарията на манастира, е кулинарно събитие. Огромната градина е спокоен оазис с аромат на жасмин, с палми и лимонови дръвчета и почти съвършен изглед към лазурното Йонийско море.

Къде: Таормина - 249 км източно от Палермо, 53 км северно от Катания.
Най-добро време: април-май, септември-октомври; фестивалът на музиката, балета и операта е от края на юни до средата на септември.

Вижте актуални оферти за почивка в Сицилия! 

>
26 юли 2022 г.

Тагове

амфитеатри

вулкани

романтични места

руини

стари градове

фестивали

Забележителности наоколо

Избрани оферти