Начало / Статии / Статии - Италия

Джардини Наксос в Сицилия – какво да видите

Автор

/

Почивка в Сицилия, която ви дава дълга плажна ивица с обширна свободна зона, древни останки и Таормина на една ръка разстояние.

На сицилиански му казват просто Джадини. Намира се съвсем близо до Таормина, на брега на Йонийско море, по средата на пътя между Месина и Катания. Място за море и почивка, но и за култура и история, ако искате да познавате местата, на които събирате тен.

Плажове в Джардини Наксос

Заливът Наксос е едно от най-добрите места в Италия, където да се отдадете на релакс под слънчевите лъчи. Освен плажни барове и зони с шезлонги и чадъри, тук ще намерите и предостатъчно свободна плажна ивица.

История в пет реда

Градът е основан от древни гърци от островите Евбея и Наксос (оттам и името). Любопитно е, че когато Дионисий, тиранът на Сиракуза нападнал града и продал в робство повечето от жителите му, спасилите се скрили на хълма Таурус и създали днешната Таормина. Около 2000 години тук било тихо, докато преди около 500 години не се появили няколко охранителни кули и градът не се отделил от Таормина под името Джардини Наксос (Джардини идва от италианската дума за градини – заради цитрусовите насаждения, които покривали хълмовете).

Останки от древния Наксос

Останките от древния Наксос не са много – няколко базалтови стени по крайбрежието на река Санта Венера, както и няколко гробници от преди новата ера. В музея на Джардини Наксос можете да видите находки от разкопките в района, включително купа с украшения на около 7000 години.

Какво да хапнете в Джардини Наксос

Местната кухня разчита на прясно уловените морски дарове и риба. Пълнени сардини, салати с морски дарове, рулца от риба меч – не отказвайте нито едно от тези. Не забравяйте да добавите и чаша от прочутите сицилиански вина. Всяка година в края на юни или началото на юли има и фестивал на морската храна. 

Вижте най-добрите оферти за почивка в Джардини Наксос!

Виж още: 

Почивка в Палермо

Почивка в Катания

Почивка в Чефалу

>
30 декември 2019 г.

Тагове

древни градове

кулинарни изкушения

летен туризъм

плажове

романтични места

Сицилия

Забележителности наоколо

Избрани оферти