Катания

За града

Оферти

Статии

Катания / Kataniq

Катания (Catania) е столица на провинцията Катания и е вторият по големина град на остров Сицилия. Населението на града е около 300 000 души.

Катания се намира на източния бряг на острова в подножието на активния вулкан Етна. Символът на града е Фонтанът Слон - творение на Джовани Батиста Вакарини, монтиран през 1736 г. Изработен е от мрамор и представлява слон с египетски обелиск от древния град Асуан, поставен на гърба му.

В Катания има останки от римски и гръцки градове, които са съществували преди него. Тъй като градът е бил унищожаван от лава поне седем пъти (толкова са документирани), останките са намалели значително. Запазени са гръко-римски театър (II век), одеон (III век), катанският амфитеатър (II век), останки от римски акведукт, римски форум, гръцки акропол и няколко християнски базилики. Целият комплекс от паметници се намира под площада Дуомо.

Бароковият градски център е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Там има десетки църкви, базилики и светилища, които можете да разгледате.

Известният композитор на опери Винченцо Белини е роден в Катания, а на мястото на къщата му се помещава музей Белини (работи от 9 до 19 часа, в неделя до 13 часа. Билетът е около 5 евро). Има и театър кръстен на Белини - Teatro Massimo "Vincenzo Bellini". В сградата на операта в периода декември - май се представят множество опери, като по-голямата част са творби на Белини.

Забележителности около Катания

Избрани оферти