Начало / Статии / Статии -

Имате ли права при полет?

Автор

/ЗАПОМНЕТЕ!!!
• Авиокомпанията е длъжна да ви информира за вашите права.
• Винаги се чекирайте навреме налетището, иначе ще загубите правата си.
• Течности над 100 мл. не могат да се внасят в ръчния багаж.
• Направете си списък на съдържанието на куфара и не слагайте там ценни вещи.

За помощ и съвет

Ако авиокомпанията не зачете правата ви, може да потърсите съвет от Активни потребители, както и да подадете онлайн жалба до Европейския потребителски център - България, чрез интернет страницата ecc.kzp.bg, и оплакване до Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация” към Министерството на транспорта (стандартен формуляр за подаване на оплакване се намира на http://caa.gateway.bg/upload/docs/ Reg26_comp_form11.doc) и го изпратете на адрес: Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация” Министерството на транспорта, гр. София, п.к. 1000, ул. „Дякон Игнатий” № 9.

Имате билет за мечтаното пътуване до Рим, но на летището научавате, че самолетът е пълен и няма място за вас.

Как да стигнете до желаната дестинация? Кой може да ви помогне и какви са ви правата?
Вие имате права в случаите, когато полетът ви закъснява, бил е препълнен или е отменен. Правата важат също така за всички полети, идващи и тръгващи от ЕС, както и за полети, извършвани извън ЕС, но от компании, регистрирани в ЕС. Тези права важат за всички видове полети – редовни, чартърни и ниско бюджетни.

Ако полетът има закъснение?
Докато чакате, авиокомпанията трябва да ви предложи съдействие, което включва информация за правата ви и:
• в случай на закъснение от два или повече часа безплатна храна и напитки в зависимост от продължителността на чакане, както и изпращането на две безплатни съобщения (по телефон, факс или имейл).
• в случай на закъснение от пет или повече часа и ако решите да не пътувате, може да поискате връщане на пълната цена на билета.
• ако полетът е отложен за другия ден, имате право на безплатно настаняване в хотел и трансфер до него, както и право на храна.

Ако няма място в самолета?
Ако имате валиден билет, явили сте се навреме на летището, но са отказали да ви качат на самолета, имате право на компенсация между 125 и 600 евро. Сумата зависи от дължината на полета и от закъснението, което сте претърпели поради пренасочването.

Ако полетът е отменен?
Авиокомпанията трябва да ви предложи две безплатни съобщения (по телефон, факс или имейл), безплатна храна и напитки,  безплатно настаняване в хотел и трансфер, ако трябва да пренощувате. Допълнително може да ви се предложи да изберете:
• пълно възстановяване на цената на билета в рамките на 7 дни
• пренасочване към крайната ви дестинация на първата възможна дата или на по-късна дата, удобна за вас.

Имате право на компенсация между 125 евро и 600 евро. Сумата зависи от дължината на полета и от причиненото забавяне, поради пренасочването.

Нямате право на компенсация, ако:
• полетът е анулиран поради извънредни обстоятелства, които са извън контрола на авиокомпанията, като лошо време например;
• информирали са ви за анулирането 14 дни преди датата на полета; или
• пренасочването на полета ви е станало във време близко до първоначално обявения час на полета.

Моята съпруга е в инвалидна количка – какви права има?
Авиокомпаниите трябва да дават предимство на инвалиди и хора с ограничена подвижност. Имате право и да получите подходящо съдействие на всички летища в ЕС. Ако багажът е закъснял, повреден или загубен Ако багажът ви е закъснял, повреден или загубен имате право на компенсация в максимален размер около 1200 евро. Необходимо е да попълните формуляр при пристигане на летището и да изпратите писмена жалба до авиокомпанията след пристигането ви в крайната точка на пътуването в срок от 7 дни при повреден багаж и в срок от 21 дни при загубен багаж.

Повече информация можете да намерите нa сайта на Активни потребители.

23 юни 2010 г.

Тагове

какво трябва да знаем

полезно

Забележителности наоколо

Избрани оферти