Начало / Статии / Статии - Италия

Матера е нестандартната дестинация в Италия

Автор

/

Матера е една от най-интересните и нестандартни дестинации, които можете да предпочетете. Градът се намира в района Басиликата в Италия и е обитаем от векове.

До 50-те години на 20 век там все още е било претъпкано с хора. Първоначално първите му жители са започнали да дълбаят скалите и в тях са направили своите домове. Селището от хаотично пръснати, но еднакви по вид пещери-къщи бързо се разраства и в негов център се превръщат площадът и катедралата. Селището е обезлюдено през 50-те, след това става публичен скандал, заради мизерните условия и върлуващите болести в града. Заради това, накрая местните са изселени от района в жилищни сгради на горното плато.

През 80-те пещерните жилища на Матера вече са известни, а някои от тях са реновирани от бивши жители на селището. През 1993 г. Матера влиза в списъка със световно наследство на ЮНЕСКО и оттогава туризмът разцъфтява там, а все повече туристи са привлечени от модерните и удобни жилища, хотели и ресторанти в каменния град. Матера е толкова впечатляваща, че кадри от мястото бяха използвани във филма на Мел Гибсън „Страстите Христови“.

1. Забележителности в Матера

Църкви

Къщите в скалите на Матера сами по себе си са най-голямата атракция на града. Просто е трудно за туриста да си представи как е възможно хора да живеят толкова дълго в тези импровизирани жилища.

Сред най-популярните забележителности на Матера са скалните църкви, които са характерни и за други места в южна Италия. Повечето са изградени от монаси, които са избягали от гонения във Византия през 8-9 век. По стените на църквите още могат да се видят избледнели фрески във византийски стил. Повечето храмове в Матера са затворени, но някои са отворени за туристи, а трети могат да бъдат отключени от туристическите гидове по време на обиколка.

Една от най-добрите църкви в Матера обаче не е от скала - Храмът „Сан Пиетро Кавеосо“ е построен на хребет над дефилето. Над нея има още две църкви – „Мадона дел Идрис“ и „Сан Джовани“ в Монтероне, които са свързани с тунел и могат да се посетят с комбиниран билет.

Музеи

Основният исторически музей, от който да научите повече за Матера, е Museo Nazionale Ridola, където могат да се видят предмети от различни краища на Басиликата от праисторическите времена до римската епоха. Museo Nazionale d'Arte Medievale e Moderna della Regione Basilicata е музей за изкуства, в който е Pinacoteca D'Errico с множество религиозни картини от художници-южняци. В музеят по изкуствата се намира също и Centro Carlo Levi, в които има картини от 20-и век от художника и писател Карло Леви.

В Матера е и галерията за скулптури Museo della Scultura Contemporanea Matera с произведения от 19-и век до наши дни. Когато посещавате тези обекти, трябва да знаете, че е нормално те да са затворени за по няколко часа в средата на деня.

Освен всичко останало, всяка година на 2 юли в Матера се провежда и фестивалът Festa della Bruna, по време на който има процесия, костюми и фойерверки.

2. Извън Матера

Извън Матера също има забележителности като археологически парк с каменни църкви или руините на гръцкия град Метапонтум на брега. На 90 километра от Матера е Алиано, където споменатият вече артист Карло Леви е бил в изгнание. В селището има литературен парк, посветен на Леви, където могат да се видят негова изложба, музей и гробът на артиста.

Къде: Матера, в близост Бари и АлберобелоПулияИталия
Най-добро време: април-юни и септември-началото на октомври.

Снимки: Thinkstock/Gulliver

Виж още:

Почивка в Бари

Почивка в Пулия

Екскурзия в Бари

 

>
09 септември 2015 г.

Тагове

Забележителности наоколо

Избрани оферти