Начало / Статии / Статии - Италия

Зъмъкът Марчионе и неговата българска следа

Автор

/

Всяка дама мечтае за идеалния сватбен ден. Много от тези мечти са свързани с приказни замъци, принцове на бял кон и бляскави вечери. Италианският замък Марчионе предлага всичко това. С една малка подробност - негови управители са българско семейство.

Пътуването ми до Алберобело, Италия ме запозна случайно с тези невероятни хора. Съпровождайки ансамбъл „Мадара” от гр. Шумен за участие във фестивала в Алберобело, до нас се приближи семейство с тяхната дъщеря и ни заговори на български. Оказа се, че и те са бивши танцьори от ансамбъл в България, но от над 10 години живеят в Южна Италия. След кратък разговор ни предложиха да се видим на другия ден и да им гостуваме в техния дом.

          Николай Недеков

На следващия ден съпругът ни взе от Алберобело и се запътихме към въпросното място. На 6 км от град Конверсано свихме по алея с калдъръм и… се озовахме пред приказния замък Марчионе. Гледката е поразителна! Домакините ни се засмяха и добавиха небрежно – „Да, ние живеем в замък”. Щастлива случайност запознава българското семейство с последния наследник на някогашните графове на Конверсано. За жалост принц Фабио почива през 2003 г., като нашите сънародници остават управители на замъка.

Историята на това невероятно място е повече от любопитна. От XVIII век замъкът се използва за ловна хижа и лятна резиденция на графовете на Конверсано. Марчионе се е намирал в средата на огромна дъбова гора, от която до днес е оцеляло само едно единствено дърво на възраст от над 500 години. Таен проход е свързвал замъка с град Конверсано. Сградата се състои от партер и два горни етажа. Марчионе има перфектен, симетричен правоъгълен план с четири цилиндрични кули в ъглите. Стълбището към горния етаж е с няколко рампи и богата украса. Симетричните тристранни прозорци допълват величествената постройка. Замъкът съчетава средновековни елементи с барок и неокласицизъм. Последния етаж е дело на школата на Ванвители.

Таваните, първоначално изработени от дърво и боядисани през XIX век, са заменени със зидани сводове, с изключение на централната зала, на чийто дървен таван (оригинал) може да се види гербът на графовете. В същата зала на лявата стена има две родословни дървета, рисувани върху платно: първото е на рода Акуавива д'Арагона, второто на кралската фамилия на Кастилия.

В друга стая се намира портретът на графиня Изабела Филомарино, съпругата на Джиан Джироламо II, която управлявал страната по време на различните отсъствията на съпруга си, и благодарение на която е изградена църквата Кармине в Конверсано през 1652 г. Но може би най-любопитния и леко плашещ предмет в замъка е дървен стол, за който се носи легенда, че е облицован с човешка кожа на хора, изменили на фамилията. За щастие това е само мит, който не е доказан.

През 1993 г. замъкът Марчионе се превръща в резиденция, предлагаща организиране на сватбени тържества. Мястото става популярно не само в Южна Италия. Двойки от цял свят си резервират приказния замък за месеци напред. Сватби се провеждат през топлите месеци в чудните градини и зали на замъка. Персоналът почива единствено в неделя, като през останалите 6 дни в седмицата организира и провежда сватбените тържества.

Марчионе разполага с новоизградена бална зала в задния двор, отлични готвачи и обслужващ персонал, малък параклис в двора и предлага цялото очарование на Южна Италия. Усещането в атмосферата на това аристократично място, свидетел на съдбовни моменти в европейската история, е неописуемо.

Нашите домакини ни разведоха из Марчионе и неволно станахме свидетели на трескава подготовка за вечерна сватба. След като поговорихме за живота им тук, отпивайки домашна цитронада и похапвайки плодов сладолед в двора, естествено, типично по български, достигнахме и до въпроса „Колко излиза една сватба тук?”. Годините, прекарани в Италия, позволиха на нашите домакини да бъдат дипломатични и да обяснят, че обикновено кувертите за един гост на сватба в замъка стартират от 150 евро и са достигали до над 500 евро, в зависимост от менюто и програмата. Досега българска двойка не е отпразнувала своята сватба тук, но всички си го пожелахме на раздяла.

Сбогувахме се с величествения „Марчионе” привечер, когато последните лъчи на италианското слънце обагриха в червено сградата, минути преди стотиците свещи и фенери в двора да превърнат замъка в това, което е – едно вълшебно място, сякаш излязло от приказките!

Прочетете любопитна статия за приказния град Алберобело!

Снимки: www.castellomarchione.it и Николай Недеков

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Италия!

Вижте още:

Почивка в Пулия

Почивка - Бари

Екскурзия - Неапол

>
28 януари 2014 г.

Тагове

замъци

любопитно

романтика

романтични места

сватба

сватбено пътешествие

Забележителности наоколо

Избрани оферти