Начало / Статии / Статии - Италия

Крайбрежието на Амалфи - мечтаното място за пътешествие в Италия

Автор

/

Трудно е да не откъсваш очи от пътя, докато караш бързо покрай смайващия пейзаж на предизвикващия световъртеж път Амалфи, невероятна 50-километрова отсечка с остри завои, южно от Неапол. След като посетил крайбрежието на Амалфи, зашеметеният Андре Жид пише в Аморалистът, че „нищо по-красиво не може да се види на земята“.

Отвесни стръмни скали се гмурват в невероятно синьото Средиземно море, докато крайбрежни градове се редят сред маслинови и лимонови горички, дъбове и борове. Вече не толкова уединен, както когато е бил достижим само по море или с товарно животно, вкопчилият се в скалите град Позитано е все още последното убежище от шума и суетата в останалия свят – благословено затворен за автомобилно движение, с преобразени варосани и в пастелни цветове рибарски къщи, пръснати из лабиринт от тесни улички към чакълестия бряг с форма на чадър, единствената равна ивица в града.

Именно тук обгорелият от слънцето, красив Серджо ще ви вземе и ще ви отвлече в „Да Адолфо“ със своята семейна моторна лодка (гледайте за лодката с голямата червена риба), далеч от претъпкания плаж на Позитано и покрай хотел „Сан Пиетро“, така че да можете да се отдадете на сибаритски наслади върху една уединена ивица на плажа. Това е областта, дала на света прясната mozarella di bufala [моцарела от биволско мляко]; представете си колко божествен вкус има тя, когато е изпечена върху ароматен лимонен лист и сервирана под топлото неаполитанско слънце.

Нещата могат да станат още по-добри с изтънчената простота на спагети, приготвени със сос от сочни малки миди. Стигането до „Да Адолфо“ е половината забавление; размотаването след обяда в една предизвикана от слънцето омая удължава насладата от екскурзията. Вземете шезлонг и чадър на плажа и поръчайте ледено студен limoncello ликьор, изцеден от уникално сладките лимони тук, които са с размер на грейпфрути. Това е достатъчно, за да пренебрегнете следващата лодка за връщане в града.

Трудно е да се повярва, че миниатюрният, живописен град Амалфи е бил някога сърцето на най-старата и една от най-мощните италиански морски републики. През ІХ в. това микропристанище в устието на дълбока клисура владее търговията с Ориента, което обяснява и мароканското влияние, и значимостта на градското duomo, катедралата „Санта Андреа“.

Планирана и изградена по време на зенита на републиканската независимост, тя се извисява на върха на стръмна редица стъпала. Бароковият интериор се достига през бронзови врати от ХІ в., изковани в Константинопол. Киостро дел Парадизо от ХІІІ в. е приятен манастир с галерия от сводове във византийски и марокански стил, чиято вдъхновяваща аура от арабска фантазия някога повлиява на голяма част от градската и по цялото крайбрежие архитектура.

Насладете се на Амалфи или на някой от съседните градове покрай чудно живописния бряг, когато те не се обсадени от кервани туристически автобуси и усетете нещо от близкоизточното влияние на бавния и отмерен живот.

Къде: Пътят Амалфи, наемете кола в Неапол (56 км на север), Кампания, Италия
Най-добро време: май и септември, когато времето е меко и хотелите са по-малко пълни.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Неапол,а от там и до Амалфи!
 

>
03 юни 2015 г.

Тагове

любопитно

плажове

пътешествие с кола

романтични места

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти