Начало / Статии / Статии - Италия

Градчета около Бари, които да посетим

Автор

/

Бари е близка и достъпна дестинация, където обикновено е по-топло и по-слънчево, а кафето се пие късо и на екс. Отидете ли до тока на Ботуша, имате причина да се връщате. Даже десетки причини, защото околностите на пристанищния град са не по-малко интересни от него самия.

Снимки: Thinkstock/Gulliver

Ето няколко идеи за еднодневни разходки в градчетата около Бари (намиращи се в регионите Пулия и Базиликата), в които има какво да видите.

Лече - „Флоренция на Пулия

В Лече барокът е жив, затова и често го наричат Флоренция на Пулия. Разходете се из симпатичния стар център на града, не пропускайте впечатляващата базилика Санта Кроче, на чиято фасада са изобразени странни зверове и алегории.

Остуни – „Белият град”

Остуни е тук от каменната ера, разположен на три хълма. Впечатлява с белите си сгради и живописната гледка отвисоко.

Матера – градът в скалите

Някога населението на Матера живеело в пещерите в скалите – Саси ди Матера. Заради лошите условия на живот през 50-те години жителите на пещерите са принудително изселени и сега това е едно призрачно място. Тези скали обаче се превръщат в декор за много филми, включително "Страстите Христови". През 2019 г. Матера е Европейска столица на културата заедно с Пловдив.

Кастел дел Монте

Този средновековен замък е включен в световното наследство на ЮНЕСКО. Построен е от императора на Свещената римска империя Фридрих II между 1240 и 1250.

Алберобело

Това е може би най-живописната дестинация около Бари – с белите си каменни къщички с остри покриви (трули), Алберобело ще ви накара да се чувствате като попаднали в магически свят. Много от причудливите къщи са все още обитавани, а на покривите на някои от тях има тайнствени знаци.

Мартина Франка

Старинната част на града е заобиколена от каменни стени с барокови порти, водещи до площади и тесни криволичещи улички, по които можете да се скитате и губите до насита. В Мартина Франка се произвежда специална серия от италиански бели вина “Док” с характерен кехлибарен цвят и приятен плодов аромат.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Бари!

Вижте още:

Почивка в Пулия

Екскурзия - Бари

Екскурзия - Неапол

>
11 април 2023 г.

Тагове

идеи за уикенд

романтични градове

семеен туризъм

забавления за деца

Забележителности наоколо

Избрани оферти