Начало / Статии / Статии - Италия

Лече - елегантност и южняшки дух

Автор

/

Познат в цял свят като една от столиците на барока, италианският град Лече ще ви завладее едновременно с елегантност, следи от античността и южняшко настроение. Намира се в регион Пулия, долу, на тока на Ботуша.

Пиаца Сант Оронцо е сърцето на града и една от най-елегантните му части. Тук различни архитектурни стилове са се смесвали през годините, при това в пълна хармония. От Римския амфитеатър до колоната на свети Оронцо, която е била донесена на това място специално в чест на светеца. Добавете към това и няколко сгради и палати от 20-те години на миналия век и получавате перфектния микс.

По внушителния булевард Виторио Емануеле II през няколко малки площадчета и богато украсени сгради се стига до Пиаца Дуомо – или площада на главната църква на Лече. Красив през деня, впечатляващ през нощта заради ефектното си осветление. Докато влизате на площада, ви заобикалят тераси със статуи на светци, които сякаш следят какво се случва.

Разгледайте и бароковата църква Санта Кроче заедно с някогашния манастир, който днес е работното място на правителството на провинцията. Друг един манастир – Санта Клара, е събрал на площ от над 3000 кв.м историческото наследство на града. Историческият музей на Лече предлага разходка през времето плюс приятно кафене и невероятна гледка към римския амфитеатър. Какво повече да иска човек?

Лече е известен и с още нещо – майсторите, които изработват всякакви фигури и предмети от папиемаше. Това древно изкуство си има музей, в който да научите повече за него, а по магазинчетата из града ще видите всякакви сувенири.  

 

Виж актуалните оферти за пътуване в Пулия!

Виж още:

Екскурзия в Бари

Екскурзия във Флоренция

Почивка в Сицилия

>
10 юни 2015 г.

Тагове

паметници

романтични градове

църкви

Забележителности наоколо

Избрани оферти