Начало / Статии / Статии - Италия

35 искрени съвети за Италия от читателите на NasamNatam

Автор

/

Трули в Алберобело | © Мария Ангелова/NasamNatam.com

Попитахме ви във фейсбук страницата на NasamNatam кои са най-добрите ви съвети за Италия. Събрахме колективната мъдрост в следващите няколко съвета - между редовете на някои се чете горчив опит, а от други прозира доста изяден сладолед и изпито вино!

Практически

1. В обществения транспорт пътувате с билети, които можете да си купите във вестникарските будки, в автоматичните каси на гарата, в градския автобус (ако има терминал за продажба) и в цигарените магазинчета "Tabacchi".

2. Не разчитайте на английски език.

3. Ако междуградският автобус спре и всички слязат, това не означава непременно, че сте стигнали до последната спирка. Може да е и просто почивка.

4. Фотоапарат с издръжлива батерия и гоооляма карта памет.

5. Избягвайте най-горещите месеци, особено август

Ядене и пиене

6. Поне един път хапнете в най-затънтената и непретенциозна квартална пицария. Не само храната, но и посрещането ще ви възхити.

7. Задължително опитайте италианския сладолед - най-хубавия на света!

8. Опитайте от всичко автентично и местно – кафе, тирамису, пица, паста, вино и всичко друго, за което сте чели или чували!

9. Вино и сладолед!

10. Пригответе си парички за бира и за вино. Навсякъде се готви солено. Единственото място където няма сол, е хлябът.

11. Не си слагайте допълнителен кетчуп на пицата!

Места и местенца

12. Посетете Позитано, Равело, Амалфи... Обиколила съм по-голяма част от Италия, но тук се влюбих.

13. Изгубете се в малките криволичещи улички на старите градове, качете се на покривите на църквите - след "Свети Петър" сънувах жълти плочки, но гледката си заслужава. Използвайте системите за предварителна резервация, особено за места с културно-историческо наследство като "Тайната вечеря" на Леонардо, Вила "Боргезе", галерия "Уфици".

14. С джобен пътеводител посетете Неапол и малките градчета около него. Опитайте автентична неаполитанска паста и пица, купете си парфюм от остров Капри, и разбира се - върнете се 2000 г. назад в Помпей!

15. Открийте шедьоври от Ренесанса - гении на своето време, творили през този период и оставали незаменими шедьоври, са Леонардо Да Винчи, Микеланджело Буонароти и Рафаело...

16. Посетете оперния фестивал в Арена ди Верона. Дори за хора, които нямат никакво отношение към операта, преживяването е незабравимо.

17. Посещение на Ватикана, разходка с гондола, Терасата на Ромео и Жулиета.

18. Изгубете се из малките улички.

19. Доломитите в Северна Италия са прекрасни.

20. Посетете задължително Южна Италия.

Ей така!

21. "Позволете" си поне веднъж да се влюбите в италианец!

22. Най-добрият съвет, който мога да ви дам по темата, е поне веднъж годишно да пътувате в Италия!

23. Пътувайте на стоп поне веднъж. Последният път ни качиха двама производители на лимони и ни закараха до плажа, въпреки че изобщо не отиваха натам. Единият говореше на толкова тежък сицилиански диалект, че се наложи приятелят му да му превежда нашият италиански на сицилиански.

24. Отворете си сърцето!

25. Италия е необятна! Усмихваш се широко и тръгваш!

26. Не бързайте към следващия обект! Не следвайте карти!

27. Съчетайте културно-развлекателната си програма с кулинарно-дегустационна такава!

28. Насладете се на сладолед, фонтани, кипри прозорци и веранди с цветя, лежерност!
29. Най-добрият съвет!? Естествено, като си в Италия, трябва да дишаш този аромат на древност, спокойствие, безвремие!

30. Италия е държава, която ще ви зареди с желание за живот!

31. Заредете се със страхотно настроение, готовност за ходене пеша, опитване на страхотна кухня, общуване с кавалерите италианци...

32. Вземете си най-удобните обувки и тръгвайте за Италия!

33. Ако сте влюбени в Италия и желаете не само да я посетите като туристическа дестинация, но да се връщате там отново и отново (а защо не и да поживеете в тази прекрасна страна), в такъв случай научете италиански и общувайте с местните хора на техния език. Това ще ви помогне да разберете по-добре начина на мислене на италианците, що за хора са и защо "да си италианец е работа на пълно работно време" (Бепе Севернини). Освен това, владеенето на езика ще ви обогати безкрайно много в личен план. Ще ви позволи да се насладите на италианското културно-историческо наследство: литература, опера, театър, кино, архитектура... Защото Италия не е само пица, паста, джелато и тем подобни вкусотии, красива природа и безупречен елеганс.

34. Да ходите по-често и по-дълго да оставате там. Да тръгнете накъдето ви видят очите и да се наслаждавате на духа на Италия! Да слушате музика на открито сред древните руини вечер!

35. Преди време се смеех на мои познати, които всяка година задължително ходят в Италия. След това и аз се влюбих и вече ги разбирам. Ходила съм в Италия 5-6 пъти и навсякъде е различно. Малките градчета със старинни площади с църкви, оживлението на Рим, плажовете на Сицилия. Тръгнете без очаквания, отворете широко сетива и се наслаждавайте - на мириса, вкуса, темпото на живот в Италия. Народ, който е измислил "ла долче вита", не може да греши.

>
15 януари 2024 г.

Тагове

любопитно

романтични места

съвети

мисли за пътуване

Забележителности наоколо

Избрани оферти