Начало / Статии / Статии - Италия

Локоротондо – градче на приказните къщички трули

Автор

/

Когато стане дума за трули (приказните бели островърхи каменни къщички, характерни за регион Пулия в Италия), човек най-често се сеща за Алберобело. Съвсем близо до него се намира и друго градче, което също си има трули, в комбинация с по-ниска концентрация на туристи.

Локоротондо се намира на хълм, висок 400 м, което го прави различим отдалече и го нарежда на челни места в италианската класация за най-красивите села.

Тук няма някакви централни забележителности. Цялото място ви кани да се разхождате спокойно и безцелно и да се наслаждавате на малките открития, на които попадате. Белите трули се появяват от всеки ъгъл, но не пропускайте да надникнете и в църквите, да седнете на кафенце, да се насладите на чудесното време, което е характерно почти целогодишно за тази част на Италия. Тъй като старият център е с кръгъл план (оттам и името на градчето – Лоротондо = Кръглото място), от време на време ще стигате по ръбовете му, откъдето ще бъдете възнаградени с невероятни гледки към лозята, насажденията с маслини и хълмовете наоколо.

Непременно опитайте местната черна паста орекиете с различни сосове. На почит в района са както морските дарове и рибата, така и агнешкото. Тук се произвеждат чудесно, леко пенливо бяло вино и висококачествен зехтин.

Историята на трулите не е много ясна, но се смята, че в началото са били складове, изработвани от често срещащия се тук камък. Впоследствие хората започнали да строят и домовете си от камъни, за да не плащат данъци (за складовете не се плащал данък, а за жилищните сгради – да). Постепенно всички заживели в този тип сгради и изпъстрили пейзажа в Пулия с бели къщички, които се виждат навсякъде, ако пътувате в района с кола или влак.

Най-близко летище е Бари.

Вижте оферти за почивка или екскурзия в Италия! 

>
07 март 2024 г.

Тагове

идеи за уикенд

кулинарни изкушения

любопитно

семеен туризъм

забавления за деца

романтични места

Забележителности наоколо

Избрани оферти