Начало / Статии / Статии - Италия

Почивка в Пулия: Бари - много повече от пристанище

Автор

/

Бари е познат сред българските туристи най-вече като спирка на фериботния маршрут Игуменица - Бари, но ако не бързате, отделете му малко време. Градчето е очарователно и определено има какво да предложи на един запален пътешественик. Разположен живописно на адриатическия бряг, Бари е столица на едноименната провинция и на автономния регион Апулия (Пулия).

Разделен е на четири части - стар град, модерен град и две пристанища. Старият град, познат като Бари Векия, очарова с тесни криволичещи улички, които ще ви превърнат в откривател на съкровищата на Бари.

Най-ценните от тях са базиликата Свети Николай, катедралата на Бари и замъка Свабиан. Замъкът е построен през 12 век, бил е разушаван и изграден отново. Днес в него често се организират изложби.

В новия град можете да се отдадете на пазаруване по търговските улици Виа Манцони и Корсо Кавур. Разхождайки се по Корсо Кавур, случайно или не, ще се натъкнете на сградата на операта - Театър Петруцели  - една от най–величествените в Италия след тези в Милано и Неапол.

Всяка година в Бари се провежда фестивал, посветен на Свети Николай, покровител на града. Стотици хора пристигат в града, за да станат част от историческите и религиозни тържества.

И тъй като сте в Италия, непременно се отдайте на активен кулинарен туризъм. Задължително включете в менюто си паста, пица, фокача, пикантни тарали и уникалния хляб Алтамура, който можете да опитате само в Бари.

Отдайте нужното внимание и на виното в Бари. Емблематични са местните вина Гравина, Локоротондо и Джоя дел коле. Десертни вина от сорта Алеатико (напомнят вкуса на нашите вина от сорта мускат) са чудесен звършек на всяка изискана вечеря.

Вижте всички оферти за пътуване до Бари!

Вижте още:

Почивка в Пулия

Екскурзия - Неапол

>
26 февруари 2024 г.

Тагове

винен туризъм

идеи за уикенд

кулинарен туризъм

кулинарни изкушения

любопитно

пристанища

романтични градове

романтични места

фестивали

Забележителности наоколо

Избрани оферти