Начало / Статии / Статии - Италия

5 уникални градчета в Италия, които да посетите

Автор

/

Италия има толкова много за виждане, че човек може да се откаже още преди да е започнал. Според мен най-добрата стратегия е да редувате големи туристически градове (Рим, Флоренция, Венеция, Милано, Неапол...) с малки градчета и селца, където животът тече в друго темпо.

Някои от малките населени места в Италия са истински находки, самите те са цели светове с невероятни истории и тайни!

Ето пет от любимите ни малки градчета в Италия:

Болгери – град на виното с българска следа

На 120 км от Флоренция, в сърцето на Тоскана, има едно градче, което не е обикновено място с улици и къщи, а град-музей на виното с дегустационни, ресторанти със свежи продукти от ферми в района, интерактивна експозиция, разказваща историята на виното от времето на етруските насам... Градчето се казва Болгери и името не е случайно – преди векове група прабългари установили временния си военен лагер тук и оставили името си.

Прочетете повече за Болгери.

Модика – градът на шоколада

Ако шоколадът има адрес в Италия, това е градчето Модика на остров Сицилия. Тук сладкото изкушение се приготвя по автентична рецепта на ацтеките, донесена от испанците преди векове. Какаото се стрива и се смесва със захарта, като сместа не се загрява на повече от 40 градуса, заради което структурата на самия шоколад е зърнеста. Вкусовете са изкушаващи – морска сол, ванилия, люта чушка, джинджифил...

След като се надегустирате на шоколад, изгорете малко калории по многобройните стълбища на Модика – амфитеатрално разположеният град предлага много места с панорамни гледки.

Прочетете повече за Модика.

Алберобело – градът на приказните къщички

© Мария Ангелова/NasamNatam.com

Има приказки, които съществуват в истинския свят и Алберобело е едно такова място. Докато се разхождате из павираните улички с варосани каменни къщи с конусовидни покриви (трули), няма как да се отървете от натрапчивите мисли за джуджета и тролчета надничащи иззад дантелените перденца. Всъщност част от тези древни къщи все още са обитаеми, а някои са превърнати в хотели и къщи за гости.

Прочетете повече за Алберобело.

Чинкуе Тере – петте селца, свързани с магарешки пътеки

Чинкуе Тере (в превод Петте села или Петте земи) е поредица от пет накацали по стръмни склонове цветни селца, чиито сгради се оглеждат във водите на Лигурско море. До средата на миналия век те са били достъпни само с лодка по море или с магаре по тесни и стръмни пътечки. Днес има изградена туристическа пътека, по която можете да ходите от едно към друго, заобиколени от лозови и лимонени насаждения и с гледка към нащърбения бряг и наситеносиньото море.

Прочетете повече за Чинкуе Тере.

Матера – градът, издълбан в скалите

© Мария Ангелова/NasamNatam.com

До 50-те години на миналия век основната част на населението на Матера е живяло в издълбани в скалите пещери. След масова кампания на правителството, хората са изселени в „цивилизовани“ жилищни кооперации, а пещерните домове са изоставени... Много от тях са изоставени и днес и зеят страховито, докато други са превърнати в хотели и ресторантчета. Атмосферата на старата част на Матера е наистина уникална.

Прочетете повече за Матера.

Виж още: 

Почивка в Бари

Почивка в Сицилия

 

>
09 януари 2024 г.

Тагове

любопитно

романтични градове

романтични места

Забележителности наоколо

Избрани оферти